CCR îi dă o lovitură grea lui Klaus Iohannis. Prevederea pe baza căreia a prelungit mandatul lui Nicolae Ciucă este neconstituțională

CCR îi dă o lovitură grea lui Klaus Iohannis. Prevederea pe baza căreia a prelungit mandatul lui Nicolae Ciucă este neconstituțională

CCR a decis, cu unanimitate de voturi, că prevederea legală care îi permite președintelui României să prelungească mandatul șefului Statului Major al Apărării, până la un an, este neconstituțională.

„Plenul Curții Constituționale (…) s-a pronunţat asupra excepţiei de neconstituționalitate a dispoziţiilor art.39 alin.(5) din Legea nr.346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale. (...) În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că sintagma ”cu posibilitatea de prelungire cu până la un an” din cuprinsul art.39 alin.(5) din Legea nr.346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale este neconstituțională”, se arată în comunicatul emis de către CCR, marți.

Curtea Constituțională a criticat următoarul paragraf din Lege: „Şeful Statului Major al Apărării este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată, numit de Preşedintele României, la propunerea ministrului apărării naţionale, cu avizul prim-ministrului, pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu până la un an. În funcţia de şef al Statului Major al Apărării poate fi numit locţiitorul acestuia sau unul dintre şefii categoriilor de forţe ale armatei.”

CCR a luat această decizie deoarece consideră că sintagma ”cu posibilitatea de prelungire cu până la un an” încalcă Legea fundamentală, fiindcă nu prevede condițiile și procedura de urmat pentru prelungirea mandatului șefului Statului Major al Apărării. Legiuitorul are obligația să stabilească, în mod clar, aceste aspecte.

Ne puteți urmări și pe Google News

Decizia CCR este definitivă și general obligatorie. Camera Deputaților, Senatul, Guvernul și instanța de judecată care a sesizat Curtea Constituțională, în cazul de față Curtea de Apel București, sunt instituțiile cărora li se vor comunica informațiile menționate.

Curtea de Apel Bucureşti a sesizat CCR, pe 1 martie, pentru o excepţie de neconstituţionalitate a unui articol din Legea MApN. Respectivul articol se referă numirea șefului Statului Major General. Curtea Constituțională a fost sesizată în procesul în care Ministerul Apărării a solicitat anularea decretului de prelungire a mandatului şefului Statului Major al Apărării, Nicolae Ciucă, semnat de către preşedintele Klaus Iohannis.