Curtea Constituțională se reunește pe 26 iulie pentru a dezbate contestația formulată de Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire proiectul de lege privind modificările la pensiile speciale ale magistraților, Practic, magistrații care activează în cadrul CCR își vor întrerupe vacanța pentru a analiza această sesizare. Curtea și-a suspendat activitatea pe perioada verii, conform unui anunț public, între 17 iulie și 8 septembrie.
Judecătorii Curții Constituționale (CCR) au fost convocați din vacanță pentru a analiza și pentru a da o decizie pe proiectul de lege privind supraimpozitarea pensiilor speciale ale magistraților, recalcularea celor în plată și creșterea vârstei de pensionare pentru judecători și procurori, la 60 de ani. Sesizarea a fost formulată de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) după ce legea a fost votată în Parlament.
Curtea Constituțională a stabilit ca termen pentru analiză și pronunțare, pe contestațiia Înaltei Curți de Casație și Justiție, ziua de 26 iulie. Aceasta pică în plină vacanța a magistraților constituționali, conform programului de vară anunțat de președintele Marian Enache.
„Vacanța de activitate jurisdicțională a Curții Constituționale va avea loc în perioada 17 iulie – 8 septembrie 2023. Pe perioada vacanței de activitate jurisdicțională Curtea Constituțională nu desfășoară ședințe de judecată, exceptând situațiile urgențe, care nu pot fi amânate”, se arată într-un anunț postat pe site-ul CCR.
În opinia magistraților CCR, se pare că o situație excepțională, ce nu poate fi amânată, este sesizarea formulată de Înalta Curte de Casație și Justiție pe legea care vizează pensiile magistraților. Motiv pentru care au decis să-și întrerupă concediile și să revină în sala de judecată.
Ce reclamă Înalta Curte la CCR
Înalta Curte de Casație și Justiție a sesizat Curtea Constituțională în legătură cu modificările aduse pensiilor speciale ale magistraților. Proiectul de lege a fost adoptat de Parlament la finalul lunii trecut, iar în funcție de decizia pronunțată de CCR, va merge la promulgare sau va reveni spre dezbatere și modificare.
În proiectul adoptat în Parlament, autorii contestației au reclamat caracterul eterogen a reglementărilor, nerespectarea ordinii de sesizare a celor două camere ale Parlamentului, precum și încălcarea normelor de tehnică legislativă în materie de claritate și previzibilitate. Totodată, Înalta Curte reclamă motivarea necorespunzătoare a actelor normative și lipsa avizului CSM pe legea care vizează pensiile.
De asemenea, ICCJ invocă încălcarea principiilor privind independența justiției și statul de drept, egalitatea în drepturi, precum și separația și echilibrul puterilor în stat, în special pe latura de cooperare loială și respect reciproc între autorităților statului.