CCR, decizie care îl scoate din joc pe Klaus Iohannis. Miza: DGPI și CSAT

Curtea Constituţională a României (CCR) a respins, miercuri, o cerere care îi oferea puteri sporite președintelui Klaus Iohannis.

Sesizarea formulată de 25 de senatori PNL în legătură cu modificările aduse mecanismului de numire în funcţie a şefului Direcţiei Generale de Protecţie Internă (DGPI) din cadrul Ministerului de Interne, prin eliminarea avizului necesar din partea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), nu a avut succes.

"Plenul (...) a luat în dezbatere, în cadrul controlului anterior promulgării, obiecţia de neconstituţionalitate a Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.76/2016 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Direcţiei Generale de Protecţie Internă a Ministerului Afacerilor Interne (...). În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constituţională a respins obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.76/2016 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Direcţiei Generale de Protecţie Internă a Ministerului Afacerilor Interne este constituţională în raport de criticile formulate", se precizează într-un comunicat al CCR. 

"În ceea ce priveşte reglementarea ocupării funcţiei de director general al Direcţiei Generale de Protecţie Internă (...) de către o persoană civilă, Curtea a constatat că aceasta apare ca o garanţie a respectării drepturilor fundamentale ale persoanelor vizate de activitatea acestui serviciu de informaţii", se mai menţionează în comunicat. 

Referitor la avizul CSAT în procedura de numire în funcţii publice, CCR a reţinut că acesta este necesar doar în privinţa cadrelor militare, iar în cadrul acestei categorii doar cu privire la funcţiile cu grad de general sau echivalente.