Curtea Constituţională a României (CCR) discută marţi excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor referitoare la incompatibilitatea aleşilor locali cu funcţia de reprezentant în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local.
În 24 octombrie, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), Livia Stanciu, a declarat că în procese similare cu cel de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis, candidat la alegerile prezidenţiale din partea ACL, judecata a fost suspendată până la soluţionarea pe 4 noiembrie a unei excepţii.
CCR a dezbătut în 7 octombrie excepţia ridicată de primarul comunei Tuzla, Constantin Micu, însă a amânat pronunţarea pentru 4 noiembrie.
Excepţia ridicată se referă la neconstituţionalitatea art.87 alin. (1) litera f din Legea 161 /2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparentei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.
Dispoziţiile atacate la CCR stabilesc: (1) Funcţia de primar şi viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu: f) funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes naţional.
Iohannis: Decizia CCR de marţi poate să-mi fie favorabilă sau foarte favorabilă
Candidatul ACL la prezidenţiale, Klaus Iohannis, apreciază că ar putea să-i fie "favorabilă sau foarte favorabilă" decizia Curţii Constituţionale a României referitoare la incompatibilitatea aleşilor locali cu funcţia de reprezentant în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local.
"Pe mine mă avantajează dreptatea. Dacă lucrurile se întâmplă aşa cum este scrisă legea, atunci este perfect pentru mine şi am toată convingerea că aşa se întâmplă. Mâine, dacă se acceptă de către Curte excepţia de neconstituţionalitate, toată discuţia ar dispărea, dacă Curtea nu acceptă, atunci se revine la situaţia anterioară ca şi cum nu ar fi fost, nu se schimbă legea prin asta, ci se ajunge înapoi la acel proces. Decizia de mâine poate să-mi fie favorabilă sau foarte favorabilă, altă variantă nu există", a spus Iohannis luni, într-o conferinţă de presă.