Decizii importate ale CCR. Una dintre acestea vizează solicitarea lui Klaus Iohannis referitoare la organizarea referendumului. Judecătorii Curții Constituționale au respins cererea președintelui României Iohannnis referitoare la modificarea și completarea Legii nr.3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului.
Plenul Curții Constituționale a României (CCR) a respins, cu majoritate de voturi, obiecția de neconstituționalitate formulată de Președintele României referitoare la Legea pentru modificarea și completarea Legii nr.3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului. În anunțul făcut, marți, de CCR se arată că, în urma deliberărilor, obiecția formulată de Klaus Iohannis este inadmisibilă. Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Președintelui României.
Pe 18 mai, șeful statului a transmis CCR o sesizare de neconstituţionalitate asupra acestei legi, unul dintre articolele criticate fiind cel legat de data când este organizat.
„Distinct de considerentele din deciziile Curţii Constituţionale şi având în vedere conţinutul normativ al legii deduse controlului de constituţionalitate, chiar dacă aparent Parlamentul s-a plasat în limitele constituţionale atunci când a decis ca toate referendumurile de revizuire a Constituţiei să aibă loc în ultima duminică a intervalului de 30 de zile prevăzut de art. 151 alin. (3) din Legea fundamentală, considerăm că această soluţie legislativă este limitativă şi lipsită de predictibilitate, plecând chiar de la premisa reţinută de Curtea Constituţională în Decizia nr. 47/2018, anume că „nimic nu împiedică Parlamentul, ca în funcţie de circumstanţele concrete, să adopte o lege prin care să stabilească o altă dată pentru organizarea referendumului cuprinsă în intervalul de 30 de zile amintit”, se arată în sesizarea formulate de Iohannis.
Totodată, stabilirea obiectului referendumului de revizuire a Constituţiei prin Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului este neclară şi contravine regulilor constituţionale referitoare la revizuirea Legii fundamentale, se arată în sesizare.