Alocațiile pentru copii ar putea fi dublate încă din acest an, dat fiind că judecătorii Curții Constituționale au respins sesizarea Guvernului privind neconstituționalitatea legii, adoptată în Parlament, care prevedea aplicarea acestei măsuri.
Alocațiile pentru copii vor trebui dublate dacă președintele Klaus Iohannis va promulga legea prin care Parlamentul a respins ordonanța de urgență care prevedea majorarea etapizată până în 2022.
Guvernul a decis, printr-o ordonanță de urgență, majorarea alocațiilor în câte două etape anuale, până în 2022, însă Parlamentul a respins actul normativ, păstrând în vigoare măsura de dublare a acestora începând cu luna septembrie. .
Guvernul a atacat la Curtea Constituțională legea prin care a fost respinsă OUG, însă nu a avut câștig de cauză.
CCR a anunţat, joi, că a respins, cu unanimitate de voturi, obiecţia de neconstituţionalitate formulată de Guvernul României şi a constatat că este constituţională, în raport cu criticile formulate, Legea privind respingerea OUG 123/2020 pentru modificarea art.3 din Legea 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii.
În replică la decizia Curții Constituționale, premierul Ludovic Orban a declarat că Executivul nu va renunța la majorarea etapizată a alocațiilor, așa cum s-a stabilit prin Ordonanța de Urgență. Ludovic Orban a subliniat că alocaţiile copiilor vor fi dublate în cinci etape.
„Partidul Naţional Liberal va dubla alocaţiile, dar va dubla alocaţiile aşa cum am hotărât, în cinci trepte, până la ultima creştere a alocaţiilor care va fi la 1 iulie 2022”, a precizat Ludovic Orban.
Premierul a manționat că va aștepta motivarea deciziei Curții Constituționale după care, în funcție e aceasta Guvernul va hotărâ ce va face în continuare.
„Din punctul nostru de vedere, creşterea alocaţiilor este o prioritate (...), dar această creştere a alocaţiilor trebuie făcută ţinând cont de realitatea economică, de resursele aflate la dispoziţia bugetului, astfel încât să nu fie o creştere mincinoasă care să nu poată să fie suportată ulterior şi să nu genereze consecinţe economice defavorabile”, a declarat Ludovic Orban.
Prim-ministrul României a mai atras atenția că în acest moment o dublare a alocațiilor pentru copii ar putea duce la o creștere a deficitului bugetar cu o jumătate de punct procentual.
„Dublarea alocaţiilor presupune un efort bugetar de aproximativ 7 miliarde de lei pe an, ceea ce înseamnă o creştere a deficitului semnificativă, o creştere a deficitului cu 0,6%”, a precizat Ludovic Orban.
Îngrijorările lui Rafila. Suntem sau nu pregătiți? Ce recomandă autorităților
Olguța Vasilescu acuză: Milioane de pensionari au fost furați!