Curtea Constituțională a României a deliberat, miercuri, în privința sesizării asupra Legii pentru aprobarea OUG 91/2019 privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, transmisă de grupul parlamentar PSD din Senat. CCR a considerat neconstituțională desființarea IRRD. Decizia este definitivă și obligatorie.
Curtea Constituțională a României ( CCR )a deliberat, miercuri, în privința sesizării asupra Legii pentru aprobarea OUG 91/2019 privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, transmisă de grupul parlamentar PSD din Senat.
Proiectul dezbătut de CCR a fost votat în Senatul României cu 84 voturi ”pentru”
Proiectul privind desființarea Intitutului Revoluției Române din Decembrie 1989, iniţiat de Guvernul României , a fost adoptat de Senatul României cu 84 de voturi “pentru” şi 54 “împotrivă”. Comisia juridică din Senat a dat raport de admitere.
Curtea Constituțională a României ( CCR ) a prezentat decizia obligatorie și definitivă într-un comunicat de presă. Decizia CCR a fost de a admite obiecția de neconstituționalitate formulată de cei 33 senatori PSD. În consecință, CCR a considerat Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.91/2019 privind desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 și Ordonanța de urgență a Guvernului nr.91/2019 privind desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 sunt neconstituționale.
CCR: Decizia neconstituționalității desființării IRRD este definitivă și obligatorie
”În ședința din 24 martie 2021, Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor anterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate formulată de un număr de 33 de senatori aparținând Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat și a constatat că Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.91/2019 privind desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 și Ordonanța de urgență a Guvernului nr.91/2019 privind desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 sunt neconstituționale, în ansamblul lor.
Decizia este definitivă şi general obligatorie. Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Curtea Constituțională vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I”, se arată în omunicatul de presă transmis de Curtea Constituțională a României.
IRRD trebuia să analizeze ceea ce s-a întâmplat la Revoluția din 1989. Guvernul argumenta în acea ordonanță de urgență că activitatea institutului ar fi fost irelevantă în raport cu banii publici cheltuiți. În conducerea institutului se reproșează implicarea fostului președinte Ion Iliescu.