Modificările revoltătoare ale Parlamentului la Codul Penal nu vor fi transpuse în realitate, după ce CCR le-a declarat neconstituţionale
Judecătorii Curţii Constituţionale au stabilit, ieri, în unanimitate, că modificările revoltătoare făcute de parlamentari Codului Penal sunt neconstituţionale. Astfel, legea se va întoarce în Parlament, urmând ca parlamentarii să taie, în termen de 45 de zile, din superimunitatea pe care şi-au votat-o în "marţea neagră". Este a doua decizie de neconstituţionalitate luată în unanimitate de CCR, după verdictul dat vinerea trecută pe legea descentralizării. Judecătorii au acceptat sesizarea făcută de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În sesizarea trimisă Curţii Constitu ţionale, Înalta Curte a precizat că modificările aduse Codului penal, în urma cărora s-ar putea concluziona că anumite persoane "sunt deasupra legii", neputând fi pedepsite pentru comiterea unor infracţiuni de corupţie, pot fi considerate incompatibile cu funcţionarea statului de drept. Înainte de şedinţa Curţii, întrebat dacă parlamentarii sunt diferiţi de funcţionarii p u b l i c i , preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a afirmat: "Problema este că situaţia funcţionarilor publici este reglementată într- o lege a funcţionarilor publici - vorbim de 188 -, dar aici este vorba de funcţionari publici în general. Codul Penal are o altă viziune asupra funcţionarilor publici". USL, prudentă Reprezentanţii Puterii au fost prudenţi în a comenta decizia CCR, spre deosebire de alte ocazii când premierul Victor Ponta a atacat în persoană decizii ale Curţii. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mirel Palada, a afirmat că Executivul nu comentează decizia Curţii, în timp ce purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora, a declarat că Ministerul Justiţiei va trebui să pregătească un nou proiect care să pună în acord decizia Curţii Constituţionale cu modificările necesare. "Aşteptăm să vedem motivarea CCR la această decizie, în acelaşi timp reamintesc că BPN al PNL a decis în unanimitate că, la rediscutarea Codului penal în Legislativ, toţi parlamentarii liberali vor vota împotriva tuturor modificărilor care au ridicat suspiciuni, pentru a nu mai exista neclarităţi în spaţiul public", a spus Pocora. Absent de la marile evenimente politice ale începutului de an, preşedintele PDL Vasile Blaga, a avut o primă declaraţie publică, spunând că decizia CCR reprezintă o victorie a democraţiei împotriva atacurilor repetate ale cuplului Ponta-Antonescu.
Senator PNL: România se îndreaptă spre putinizare
Semnalul dat de către conducerea USL privind pacea dintre PNL şi PSD nu a ajuns la toţi parlamentarii Uniunii. Senatorul PNL Cristian Bodea se arată profund nemulţumit de atitudinea Guvernului faţă de parlamentari şi, în acest sens, i-a recomandat acestuia desfiinţarea Parlamentului prin OUG. "Dacă Guvernul nu are încredere în Parlament şi domnul Ponta, împreună cu miniştrii lui, consideră că numai ei ştiu ce este bine de făcut şi că noi nu putem avea iniţiative bune, îi recomand premierului să dea o ordonanţă de urgenţă prin care să desfiinţeze Parlamentul", a mai spus Bodea. Acesta a adăugat că, în acest mod, România se îndreaptă spre putinizare. "Facem o democraţie originală, în care ne prefacem că avem instituţii ca şi ceilalţi, dar conduce un singur om. Ne putinizăm sau nu?", a mai subliniat Bodea. Întrebat dacă i-a transmis premierului aceste nemulţumiri, liberalul a răspuns că "nu l-a găsit ditamai subsecretarul de stat american, d-apoi eu".