CCR a luat la țintă DNA. Procurorii nu mai pot continua ancheta într-un dosar disjuns

CCR a luat la țintă DNA. Procurorii nu mai pot continua ancheta într-un dosar disjuns

O nouă decizie a Curții Constituționale a României (CCR) interzice procurorilor DNA să mai continue anchetele în dosare disjunse.

Curtea Constituțională a României a hotărât că procurorii DNA nu mai pot continua ancheta într-un dosar disjuns. Judecătorii CCR au apreciat că o a doua decizie luată în contextul dosarelor disjunse nu reprezintă decât o particularizare a celei dintâi decizii.

Astfel, dispozițiile articolului 13, alineatul 5 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 43/2002 au fost declarate neconstituționale. Decizia CCR  a fost admisă cu o majoritate de șapte la doi, împotriva măsurii fiind judecătoarele Livia Stanciu și Simina Tănăsescu.

DNA nu mai poate continua ancheta într-un dosar disjuns

Dispozițiile art. 13 alin.(5) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 43/2002 declarate neconstituționale prevăd: "În cazul în care dispune disjungerea în cursul urmăririi penale, procurorul din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie poate continua efectuarea urmăririi penale şi în cauza disjunsă.” Astfel, procurorii DNA puteau decide dacă, în cazul unui dosar disjuns din altul, acesta își poate păstra competența în o a doua cauză. CCR a stabilit, însă, neconstituționalitatea acestui aspect astfel încât procurorii anti-corupție nu vor mai putea continua investigațiile într-un dosar disjuns. "Pentru pronunţarea soluţiei de admitere, Curtea a constatat că dispoziţiile art.13 alin. (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.43/2002 contravin, în esenţă, dreptului la un proces echitabil şi dreptului la apărare, consacrate de art. 21 alin. (3) şi art. 24 din Constituţie, precum şi de art. 6 din Convenţia pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, în considerarea faptului că acestea încalcă dispoziţiile procesual penale ce reglementează competenţa organelor de urmărire penală, care, potrivit Deciziei Curţii Constituţionale nr.302 din 4 mai 2017, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 566 din 17 iulie 2017, constituie norme juridice cu caracter imperativ, a căror nerespectare atrage sancţiunea nulităţii absolute", explică judecătorii constituţionali în minuta deciziei.

Cum a luat DNA pe sus suspecți care trebuiau anchetați de DIICOT

Reamintim că un astfel de caz a avut loc pe 1 februarie 2021. Patru persoane au fost reținute de procurorii DNA într-un dosar disjuns dintr-o cauză legată de fapte de corupție, când, în realitate, reținuții erau vinovați de presupuse fapte care trebuiau anchetate de DIICOT, anume: trafic de droguri, camătă, punerea în circulație de valori falsificate și nerespectarea regimului armelor și muniție.

Ne puteți urmări și pe Google News

Persoanele reținute au fost acuzate de faptul că ar fi realizat tranzacții ce presupuneau comerțul a opt grame de cannabis și cocaină și 30 de pastile de ecstasy. De asemenea, ei ar fi încercat să pună în circulație un număr de zece bancnote de câte 50 de euro care erau falsificate.

La locuința uneia dintre persoanele vizate de procurorii anti-corupție au fost descoperite mai multe cartușe cu glonț, nouă la număr, asupra cărora acuzații nu aveau niciun drept, potrivit luju.ro.