CCIR solicită Ambasadei Austriei aprobarea aderării României la Schengen pentru facilitarea transportului de mărfuri

Mihai Daraban, președinte CCIR si Christoph Grabmayr, consilier economic al Ambasadei Austriei

CCIR solicită Ambasadei Austriei aprobarea aderării României la Schengen pentru facilitarea transportului de mărfuri. Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), dl. Mihai Daraban, a primit, în data de 29 noiembrie a.c., vizita noului Consilier Economic, din cadrul Ambasadei Austriei în România, dl. Christoph Grabmayr, aflat prima oară în vizită la Camera Națională.

CCIR solicită Ambasadei Austriei aprobarea aderării României la Schengen pentru facilitarea transportului de mărfuri în cadrul acestei întâlniri.  Cu dl. Christoph Grabmayr au fost dezbătute mijloacele prin care pot fi continuate eforturile comune de dezvoltare a relațiilor economice bilaterale, prin dinamizarea dialogului între firmele austriece și cele românești. Totodată agenda de lucru a cuprins și chestiuni legate de aderarea României la spațiul Schengen și efectele care rezultă în urma amânării aderării țării noastre la spațiul european de liberă circulație.

Președintele CCIR, dl. Mihai Daraban, a declarat: „Cel mai consistent obstacol, prin întârzierea aderării României la spațiul Schengen, îl constituie blocajul transporturilor de mărfuri în frontiere, care aduce cu sine pierderi uriașe. CCIR vine cu propunerea, către clasa politică, ca aderarea României la Schengen să se facă în doi pași: mai întâi, și cel mai urgent, să fie o liberă trecere pentru transportul de mărfuri, pasul doi, tranzitul de persoane.”

Dl. consilier Christoph Grabmayr, a declarat: „Sunt impresionat de implicarea CCIR în rezolvarea problemelor comunității de business din România. Totodată, vă asigur că voi transmite autorităților de la Viena mesajul președintelui CCIR”.

Austria da semne că ar putea să accepte intrarea în Schegen a României și Bulgariei

La finalul lunii decembrie 2023, ar urma să supună la vot o posibilă aderare a României și Bulgariei, în etape, mai întâi cu granițele aeriene, din luna martie anul viitor, și apoi cu granițele rutiere și maritime, în etapa a doua.

Aderarea României la Schengen ar avea beneficii atât pentru Austria, cât şi pentru România şi ar aduce avantaje pentru multe companii, potrivit ministrului austriac al Afacerilor Sociale, Sănătăţii, Îngrijirii şi Protecţiei Consumatorilor, Johannes Rauch.

"Atât Austria, cât şi România ar beneficia considerabil de pe urma aderării României la Schengen. Ar exista avantaje pentru multe companii şi ar fi, de asemenea, o mare uşurare pentru cei 30.000 de îngrijitori care lucrează 24 de ore pe zi şi de care depind mii de familii din Austria", a scris Johannes Rauch pe Twitter.

Aceasta a avut Marţi o întâlnire cu ministrul român al Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu.