CC: Iniţiativa populară pentru modificarea Codului muncii îndeplineşte condiţiile legale

Iniţiativa legislativă a cetăţenilor pentru modificarea şi completarea Legii nr.53/2003 - Codul muncii îndeplineşte condiţiile prevăzute de Constituţie, mai puţin dispoziţiile care reglementează caracterul fiscal, au decis, miercuri, judecătorii CC, scrie mediafax.ro.

Plenul Curţii Constituţionale a analizat, miercuri, iniţiativa legislativă a cetăţenilor intitulată Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.53/2003 - Codul muncii, transmisă de preşedintele Senatului instanţei constituţionale.

"În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a constatat că iniţiativa legislativă a cetăţenilor intitulată Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.53/2003 - Codul muncii îndeplineşte condiţiile prevăzute de art.74 alin. (1) şi (2) din Constituţie, cu excepţia alin. (3) al art.211 introdus prin pct. 9 al propunerii legislative, care reglementează o normă cu caracter fiscal", conform CC.

Una dintre principalele modificări vizate de iniţiativa populară se referă la distincţia explicită dintre conflictul de muncă şi conflictul de interese, au precizat surse din CC citate de mediafax.ro.

Referitor la această iniţiativă legislativă, preşedintele CC, Augustin Zegrean, a spus că este "încântat că poporul a fost capabil să se organizeze".

"Este o muncă colosală. S-au adunat 150.000 de semnături. (...) Este o iniţiativă populară. Eu sunt foarte încântat că poporul a fost capabil să se organizeze să adune atâtea semnături, să promoveze o iniţiativă legislativă, care este de mare interes. Este o modificare esenţială la Codul muncii", a spus Zegrean.

Hotărârea Curţii Constituţionale este definitivă şi general obligatorie. Decizia se va comunica preşedintelui Senatului şi se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.