Și Parchetul General și Inspecția Judiciară au declanșat verifi cări pentru a descoperi dacă există vini disciplinare ori penale ale magistraților implicați în mecanismul care a dus la eliberarea celor șapte violatori
Cazul celor șapte tineri cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani, care și-au manifestat bestialitatea asupra unei eleve din localitatea vasluiană Văleni, pune auto ri tă țile pe jar. Sub presiunea opiniei publice și la solicitarea Asociației pentru Implementarea Democrației (AID), atât Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), cât și Consiliul Superior al Magistraturii au reacționat.
Parchetul va da concluzii în câteva zile
Surse judiciare ne-au precizat că procurorii au pornit verificările pentru a descoperi de ce procurorul de ședință nu a contestat verdictul Judecătoriei Vaslui, de a înlocui măsura arestului preventiv cu cea a arestului la domiciliu, pentru trei dintre cei șapte inculpați acuzați de viol și lipsire de libertate în mod ilegal. Conform surselor citate, „se pare că unul dintre cei trei inculpați care au recunoscut fapta ar fi fost prietenul fetei, iar victima și-a retras plângerea cu privire la acesta, însă acest fapt nu înlătură răspunderea penală a lui”.
Chestionat cu privire la verificările declanșate, procurorul general adjunct al PÎCCJ, magistratul Bogdan Licu, a refuzat
Inspecția Judiciară are termen 45 de zile
De partea cealaltă, a verificărilor de natură disciplinară, Inspecția Judiciară (IJ) a fost sesizată de Consiliul Superior al Magistraturii, care i-a transmis sesizarea primită de la AID. „Atât Direcția de Inspecție pentru Judecători, cât și cea pentru Procurori au început verificări prealabile pentru a se stabili dacă există indicii ale săvârșirii vreunei abateri disciplinare de către judecătorii care s-au pronunțat cu privire la măsurile preventive luate față de cei 7 inculpați din dosarul menționat, cât și de către procurorii care au participat în ședințele de judecată.”, ne-a declarat magistratul Tamara Manea, purtătorul de cuvânt al IJ. Termenul de soluționare, conform legii, este de 45 de zile de la data sesizării (23 iunie), cu posibilitatea prelungirii, motivat cu încă 45, dar nu poate depăși termenul de 90 de zile.
Judecătoarea Moldovan și-a schimbat locul de muncă
Judecătoarea Georgina Moldovan, cea care - potrivit presei locale - ar fi contribuit la eliberarea celor trei violatori, prin verdictul din 9 aprilie 2015, a părăsit funcția de președinte al Judecătoriei Vaslui. Ea a demisionat din această funcție, cerând să fie detașată la Școala Națională de Grefieri, pe un post de formator. Conform declarației de avere din iulie 2013, ea deține împreună cu soțul său, Viorel Moldovan, șef IT la Tribunalul Vaslui, un teren intravilan de 900 mp cumpărat la licitație, prin credit, un apartament și o casă de vacanță, achiziționate cu credit ipotecar, datoriile la bănci însumând 80.000 de euro și 25.000 de lei.
AID, contre cu Inspecția Judiciară
AID a reacționat imedicat după comunicatul dat de Inspecția Judiciară (IJ). AID apreciază poziția președintelui CSM și a CSM de sesizare a IJ ca fiind una transparentă și responsabilă. Dar cere Inspecției să soluționeze cazul mai repede, având în vedere că a trecut mai bine de o lună de la sesizare. „Respectând independența magistraților, AID solicită, totuși, rezolvarea cu celeritate a cazului și încadrarea într-un termen mai scurt decât cel prevăzut de lege, având în vedere gravitatea faptelor și impactul social uriaș înregistrat la nivelul întregii societăți.”
La ușa ambasadelor
Reprezentantul AID, Alexandru Cumpănașu, a declarat, în exclusivitate pentru Evenimentul zilei: „Vreau să sesizez toate ambasadele Uniunii Europene, dar și SUA cu privire la acest caz, pentru că trebuie să vadă ce elemente de Justiție există în România cu privire la alte cazuri decât cele de corupție!”.