Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, astăzi, că se aştepta la o fermitate mai ridicată din partea procurorului în cazul alpinistului de la Constanţa, căruia i-a fost tăiată coarda de susţinere în timp ce făcea lucrări de izolaţie a unui bloc. Unul din motivele pentru care acest dosar a fost preluat de la Constanţa a fost şi mediatizarea.
Potrivit lui Kovesi, dosarul i-a fost repartizat unui procuror de la Secţia de urmărire penală şi criminalistică: "O să vedem dacă va dispune alte probe sau alte măsuri şi să sperăm că va soluţiona cu celeritate dosarul", a declarat procurorul general, jurnaliştilor prezenţi la Ziua europeană a justiţiei civile.
Ieri, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au confirmat pentru EVZ că dosarul în care bărbatul de 58 ani, cercetat în stare de libertate după ce sâmbătă a tăiat cordonul de susţinere al unui alpinist utilitar, va fi preluat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ,din dispoziţia procurorului general Laura Codruţa Koveşi.
Procurorul de caz Matei Dragomir a explicat că Stoian Costel şi-a recunoscut vina şi regretă fapta. Din certificatul medico legal constatator pus luni la dispoziţia procurorului, " reiese că alpinistul utilitar necesită 30 de zile de îngrijiri medicale şi că, din punct de vedere medical, viaţa nu i-a fost pusă în pericol".
Inculpatul, care a primit interdicţia să părăsească localitatea de domiciliu, refuză să discute cu presa, însă ar fi povestit la audieri că, atunci când a tăiat cordelina , "într-un acces de nervi ", era convins că cei doi alpinişti cu care se certase, coborâseră de pe bloc şi nu şi-a dat seama că unul dintre ei era încă agăţat de cordelină.
Colegul alpinistului rănit ar fi declarat că agresorul a dispărut la un moment dat în casă, după ce îi ameninţase că aruncă peste ei o găleată cu apă, aşa că au început să coboare mai repede. "Oricum, am dispus ca Stoian Costel să fie supus unei expertize psihiatrice" a mai spus procurorul Matei Dragomir, completând că, recent, inculpatul a suferit un infarct miocardic.
O vecina spune despre bărbat că este o persoană retrasă, "am auzit că şi-a depus actele de pensionare, lucrează la platformele maritime, nu prea are tangenţă cu noi". Un alt vecin , martor la incident, spune că, la sosirea poliţiei, bărbatul a coborât şi le-a mărturisit oamenilor legii că el a tăiat frânghia.
"I-am văzut pe poliţişti cum îşi făceau cruce, numai văzuseră aşa ceva în viaţa lor", a declarat o altă vecină care locuieşte peste drum de blocul în care a avut loc accidentul.
"Este clar că acest om are o toleranţă la frustrare foarte scăzută. Să nu găsească el o altă soluţie pentru a-l lămuri pe alpinist că nu are voie să-i murdărească faţada, este dramatic. Gestul lui ne determină să considerăm că ar trebui văzut de psihiatru, un om cu reacţii normale nu ar fi făct aşa ceva", a comentat psihopedagogul Roxana Onea, de la Direcţia de Asistenţă Socială Constanţa.
Alpinistul utilitar Gligore Ilea, internat în Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa, are o gleznă fisurată şi se plânge de dureri de spate. Purtătorul de cuvânt al spitalului, dr Cătălin Grasa, spune că "pacientul şi-a revenit spectaculos, dar va rămâne câteva zile internat". Victima a declarat că va depune plângere penală şi îl va în judecată pe agresor, dar, deocamdată, nu ştie care va fi cuantumul daunelor materiale pe care i le va solicita.