Evenimentul ZileiActualitateCazul „Văduvei Negre” de Japonia: 74 de ani, 4 iubiți omorâți cu cianură și o avere de milioane de dolari FOTO

Cazul „Văduvei Negre” de Japonia: 74 de ani, 4 iubiți omorâți cu cianură și o avere de milioane de dolari FOTO

Cazul „Văduvei Negre” de Japonia: 74 de ani, 4 iubiți omorâți cu cianură și o avere de milioane de dolari FOTO
La 75 de ani, Isao Kakehi era sănătos și îndrăgostit. Era anul 2013, iar el se angajase într-o nouă relație interesantă cu Chisako Kakehi, o văduvă de 67 de ani pe care o cunoscuse prin intermediul unei agenții japoneze de matrimoniale. În decurs de două luni, cuplul s-a căsătorit, s-a mutat împreună și a început o viață aparent fericită în orașul Muko din Kyoto, făcând prăjituri de orez pentru sărbătorile de Anul Nou. Dar Isao Kakehi nu a trăit până la trecerea în noul an.

Pe 28 decembrie, bărbatul a devenit a patra și ultima victimă a ucigașei poreclite „Văduva Neagră” a Japoniei. Chisako Kakehi, acum în vârstă de 74 de ani, se află în rândul condamnaților la moarte pentru uciderea a trei parteneri și pentru tentativa de omor împotriva celui de-al patrulea.

Anularea condamnării a fost respinsă în 2021

Crimele au început în 2007, când avea 61 de ani, dar a scăpat de suspiciunile autorităților până când moartea lui Isao Kakehi a condus la deschiderea unei anchete a poliției, ce s-a soldat cu arestarea ei în 2014. Trei ani mai târziu, femeia a fost condamnată la moarte după unul dintre cele mai lungi procese din Japonia. Un apel pentru anularea sentinței a eșuat în luna iunie a anului 2021.

„Ea s-a folosit de o agenție de matrimoniale pentru a face cunoștință cu victime în vârstă, una după alta, și le-a otrăvit după ce le-a făcut să aibă încredere în ea”, a arătat judecătorul în sentința pronunțată în luna iunie, potrivit televiziunii publice NHK. „Este o crimă nemiloasă ale cărei acțiuni se bazează pe o intenție criminală planificată și puternică”, se mai arată în documentele de la dosar.

Anchetatorii percheziționează casa lui Chisako Kakehi și a soțului ei decedat, Isao

Cazul a pus pe jar întreaga Japonie și a evidențiat pericolele care pândesc persoanele singure, în vârstă, vulnerabile la escrocheriile amoroase din mediul online și nu numai. Multe persoane s-au întrebat care este motivul pentru care o femeie aflată la finalul vieții alege să ucidă bărbații pe care pretindea că îi iubește.

Cum au început crimele „Văduvei Negre” a Japoniei

Deși a devenit celebră în Japonia, se știu puține lucruri despre viața personală a criminalei Chisako Kakehi. Născută în Saga, în sud-vestul Japoniei, Kakehi a lucrat la o tipografie și s-a căsătorit cu primul ei soț în 1969, când avea 23 de ani, potrivit Asahi News, afiliat CNN. Căsnicia lor a durat 25 de ani, în cele din urmă bărbatul murind din cauza unei afecțiuni de sănătate în anul 1994.

Până în 2007, ea a mai avut o relație cu Toshiaki Suehiro, în vârstă de 78 de ani. În după-amiaza zilei de 18 decembrie 2007, Kakehi a luat prânzul cu Suehiro și copiii acestuia. Suehiro lua suplimente de sănătate – ceea ce i-a facilitat lui Kakehi planul de a deghiza o capsulă de cianură drept una dintre pastilele sale, se arată în documentele depuse la dosar.

La mai puțin de 15 minute după prânz, Suehiro s-a prăbușit inconștient pe stradă. Până la sosirea ambulanței, acesta gâfâia și era „pe punctul de a nu mai respira”, se arată în hotărârea judecătorească.

Kakehi l-a însoțit pe Suehiro la spital – dar s-a prezentat cu un pseudonim, „Hiraoka”, atunci când a vorbit cu personalul de pe ambulanță și cu familia lui Suehiro. La spital, medicii au constatat că bărbatul era la un pas de moarte după ce a suferit o asfixiere internă.

Suehiro a supraviețuit – singura dintre cele patru victime ale lui Kakehi care a reușit să rămână în viață – dar a rămas cu „disfuncții superioare incurabile și deficiențe de vedere”, potrivit documentelor depuse la dosar. El a murit un an și jumătate mai târziu de o boală despre care nu au fost oferite detalii concrete în spațiul public.

Câțiva ani mai târziu, Kakehi era cu ochii pe următoarea victimă.

Victima de pe motocicletă

Masanori Honda era într-o formă bună pentru cei 71 de ani ai săi. Până în 2011, diabetul său scăzuse la o „stare ușoară” și frecventa des cluburile sportive. Potrivit documentelor depuse la dosarul criminalei, bărbatul „se arunca cu capul înainte” în relația cu „Văduva Neagră”.

Deși nu este clar cum s-au cunoscut sau cât timp a durat relația lor, cuplul le-a spus prietenilor mai târziu în acel an că plănuiau să se căsătorească. În primăvara anului următor, Kakehi și-a pus în aplicare planul criminal.

Pe 9 martie 2012, ea s-a întâlnit cu Honda la un magazin, apoi au plecat pe drumuri separate. În jurul orei 17.00 în acea zi, el și-a pierdut cunoștința în timp ce conducea o motocicletă. În mai puțin de două ore mai târziu, la spital, medicii i-au confirmat decesul.

Probele au arătat ulterior că Kakehi nu avea de gând să își trăiască viața alături de Honda. Cu două luni înainte de moartea lui, în ianuarie 2012, ea începuse deja să se întâlnească în secret cu alți bărbați prin intermediul unei agenții de matrimoniale.

Supraviețuitorul de cancer și ultima victimă

Minoru Hioki s-a luptat cu singurătatea și cu o recidivă a cancerului pulmonar în ultimii ani de viață. Dar, în iulie 2013, viața îi mergea bine: cancerul fusese tratat aproape complet prin radioterapie și „era foarte sănătos”, se arată în hotărârea judecătorească.

Mai mult decât atât, bărbatul de 75 de ani avea un nou interes romantic. În august 2013, Hioki părea să-i fie devotat lui Kakehi, scriindu-i într-un e-mail că vrea „să rămână împreună cu ea pentru totdeauna”. Erau apropiați, mâncau adesea împreună și își petreceau noaptea unul la celălalt.

Idila lor s-a încheiat pe 20 septembrie, când cuplul a ieșit la cină în oraș. Hioki, la fel ca Suehiro, cel de-al doilea soț al lui Kakehi, lua adesea suplimente sub formă de pastile – așa că i-a fost ușor criminalei să-i dea o pastilă de cianură „sub pretextul unui aliment sănătos”, se arată în hotărâre. Tocmai își terminaseră masa când Hioki și-a pierdut cunoștința. Până la sosirea ambulanței, acesta „respira dureros și gâfâia”, potrivit documentelor de la dosar.

Deși știa că are copii și că se vindecase de cancer, Kakehi a mințit echipajul de ambulanță, susținând că nu are familie și că suferă de cancer pulmonar în fază terminală. Când i-au cerut acordul pentru demararea procedurii de resuscitare, a refuzat demersul. A murit în două ore.

Kakehi părea să devină tot mai îndrăzneață în a acumula relații și victime. În noiembrie 2013, la doar două luni de la moartea lui Hioki, ea se căsătorise deja cu următoarea și ultima ei țintă – Isao Kakehi. Și la doar o lună după nunta lor, a început să se întâlnească în secret cu un alt bărbat.

Dar Isao Kakehi nu a fost mai înțelept și părea reînnoit de un entuziasm pentru viață. În schimburi de e-mailuri și mesaje, el i-a spus proaspetei sale soții că vrea „să facă tot posibilul să se bucure de o a doua viață strălucitoare și să trăiască mult”.

La câteva săptămâni de la căsătorie, proaspătul căsătorit a suferit un stop cardio-respirator la scurt timp după ce a luat cina acasă împreună cu partenera sa. Aceasta a chemat ambulanța, care l-a transportat de urgență la spital – dar a murit doar o oră mai târziu.

Moartea lui a trezit suspiciuni cu privire la șirul de iubiți ghinioniști ai lui Kakehi, ceea ce a determinat o anchetă a poliției care a dezlegat rapid rețeaua de înșelăciuni.

Prinderea criminalei Chisako Kakehi

Autopsiile sunt rare în Japonia și, de obicei, sunt efectuate doar atunci când există suspiciuni de crimă – ceea ce poate fi motivul pentru care moartea foștilor ei parteneri a trecut în mare parte neobservată la momentul respectiv.

Dar moartea lui Isao Kakehi a fost considerată suficient de suspectă pentru a justifica o autopsie, care a dezvăluit cantități letale de ioni de cianură în inima, sângele și stomacul său, precum și eroziune în stomac.

La câteva zile după moartea sa, autoritățile au găsit pastile de suplimente de sănătate și capsule goale în apartamentul lui Kakehi – ceea ce sugerează că aceasta golise suplimentele de sănătate și le umpluse din nou cu cianură care fusese măcinată până la obținerea unei pulberi.

În august 2014, anchetatorii au descoperit arma lor fumegândă în apartamentul lui Isao Kakehi. Îngropată într-o plantă de ghiveci, se afla o pungă de plastic care conținea urme de cianură. Culoarea pungii și conținutul acesteia sugerau că cianura fusese îngropată timp de mai multe luni – și același tip de pungă de plastic a fost găsit în apartamentul lui Kakehi. Criminala făcea rost de cianura de la locul de muncă – tipografie, potrivit documentelor de la dosar.

Două luni mai târziu, poliția a arestat-o pe femeie. După interogatorii care au durat numeroase luni, Kakehi a mărturisit în cele din urmă că i-a otrăvit pe Honda, Hioki și Suehiro cu capsule de cianură.

De asemenea, agenții au fost de părere că femeia avea legătură cu uciderea altor patru bărbați, pe lângă cei patru în dreptul cărora i s-au adus acuzații directe, dar procurorii au decis în cele din urmă să nu o pună sub acuzare pentru aceștia din cauza probelor insuficiente, potrivit NHK.

„Ignora viața umană pentru propriile dorințe financiare”

Cei patru bărbați care au ajuns victimele criminalei locuiau în orașe diferite, aveau locuri de muncă diferite și nu aveau nicio legătură între ei – cu excepția unui singur lucru: toți dețineau economii și active considerabile. Aceste aspecte, împreună cu vârsta lor târzie și statutul de burlac, i-au făcut să fie țintele perfecte.

Prima dintre cele patru otrăviri a fost determinată de datorii: Kakehi îi datora lui Suehiro 48 de milioane de yeni (aproximativ 437.000 de dolari), potrivit documentelor depuse la dosar. Kakehi „s-a gândit că îl va ucide (pe el) și va evita rambursarea”.

La două luni după moartea lui Suehiro, în februarie 2008, Kakehi a scris o scrisoare copiilor săi în care le spunea că a plătit banii folosind „moștenirea unui alt bărbat”, potrivit hotărârii judecătorești.

Scrisoarea i-a șocat pe copiii lui Suehiro, care nu au fost la curent cu împrumuturile tatălui lor și nu știau prea multe despre Kakehi. Nici măcar nu-i știau numele. Când au încercat să o întrebe mai multe, ea „a plecat în tăcere”, se arată în hotărâre, lăsându-i fără niciun răspuns despre prăbușirea tatălui lor sau despre misteriosul său însoțitor.

Nu este clar care era situația financiară a criminalei la momentul respectiv și dacă avea economii proprii. Dar până la moartea celei de-a patra victime, aceasta își asigurase atât de mulți bani de la victimele sale încât motivul ei nu mai putea fi explicat prin nevoi sau disperare, se arată în hotărârea judecătorească – ea „ignora în mod flagrant viața umană pentru propriile dorințe financiare.”

Kakehi a câștigat aproximativ 16 milioane de yeni (145.000 de dolari) de la Honda, se arată în hotărâre, care nu precizează cât de mult a încasat de la ceilalți bărbați. Cu toate acestea, Asahi News a estimat că Kakehi a câștigat în total aproximativ 500 de milioane de yeni (4,5 milioane de dolari) din moștenire, obiecte de valoare și alte bunuri ale partenerilor ei – unele estimări plasează această cifră la 800 de milioane de yeni (7,3 milioane de dolari).

Escrocherii amoroase pe site-uri de matrimoniale

Cazul foarte mediatizat al lui Kakehi a împins escrocheriile amoroase în conștiința publică. Japonia are, astfel, un al doilea ucigaș din acest punct de vedere. Prima „Văduvă Neagră” de Japonia ar putea fi considerată Kanae Kijima, în vârstă de 46 de ani, care se află, de asemenea, în rândul condamnaților la moarte pentru că a ucis trei bărbați pe care i-a cunoscut pe site-uri de matrimoniale în 2009 și a făcut să pară sinucidere în fiecare caz. Și ea a fost motivată de bani, potrivit Asahi. După un proces de 100 de zile, Kijama a fost condamnată la moarte în 2012.

Kakehi și Kijima se află la capătul extrem de periculos al spectrului „escrocheriilor amoroase” – un tip de fraudă financiară care se bazează pe stabilirea unei relații romantice cu victima. Majoritatea nu se termină cu otrăviri sau crime, autorii dispărând adesea după ce victimele lor și-au golit portofelele.

Peste 32 de milioane de utilizatori sunt înregistrați pe cele mai importante 10 aplicații de dating din țară, iar aproximativ 600 de firme de consultanță în materie de întâlniri și căsătorii – precum cea pe care a folosit-o Kakehi – sunt înregistrate la nivel național, potrivit unei asociații japoneze de consiliere, care acordă certificare companiilor care respectă standardele sale de funcționare.

Organizația japoneză de consiliere pentru tulburări de personalitate și fraudă matrimonială, un grup de sprijin pentru victimele fraudelor cu sediul în Tokyo, spune că aproximativ 100 de cazuri de înșelăciuni amoroase au loc anual.

Victimele sunt adesea alese prin intermediul companiilor de consultanță matrimonială, care sunt folosite pentru a găsi un partener serios pentru căsătorie, a declarat purtătorul de cuvânt. Victimele tind să fie divorțați sau văduve singure, fără familie sau cu familie care locuiește departe – și care ar putea să fi dezvăluit salarii mari sau active financiare pe profilurile lor, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Adesea, escrocii le cer victimelor lor cadouri scumpe de ziua lor de naștere și alte cereri financiare până când victimele nu mai au bani cu care să arunce în stânga și în dreapta. Uneori, victimele sunt obligate să se împrumute de la cămătari pentru a-și întreține iubiții falși, a mai spus purtătorul de cuvânt.

Avocații și-au construit apelul invocând demența

Nu este clar de ce Kakehi a continuat să ucidă bărbații pe care i-a cunoscut prin intermediul agențiilor de întâlniri, chiar și după ce a adunat o avere de milioane de dolari.

Instanța a concluzionat în hotărârea sa că Kakehi a „profitat” de încrederea victimelor sale și de speranța lor într-un viitor împreună pentru a comite crimele. Deși a mărturisit faptele comise, ea a oferit puține scuze familiilor victimelor – arătând o lipsă de „reflecție sinceră asupra propriei persoane”, potrivit judecătorilor.

Dar avocații au văzut lucrurile altfel. Aceștia și-au bazat apelul pe inconsecvențele din mărturia criminalei, susținând că mărturisirea și retractarea ulterioară sunt o dovadă a demenței și a constrângerii.

În cele din urmă, avocații au pierdut apelul, iar sentința de condamnare la moarte a fost menținută. Nu a fost publicată nicio dată pentru execuția lui Kakehi. Conform legii, deținuții trebuie să fie executați în termen de șase luni de la audierea sentinței – dar experții spun că acest lucru se întâmplă rareori din cauza încercărilor prelungite de apel, iar mulți ajung să aștepte ani de zile.

Nu este clar dacă avocații lui Kakehi, care au refuzat să comenteze situația, intenționează să solicite o rejudecare, singura cale de a-i salva viața. Kakehi a oferit puține declarații publice și a vorbit rar cu presa.

O mașină de poliție în care se află Chisako Kakehi părăsește un centru de detenție din Osaka, Japonia, pe 30 ianuarie 2015

Mărturia ei în instanță descrie o imagine contradictorie a unei femei care a oscilat între a-și susține nevinovăția și a-și recunoaște fără menajamente crimele. În unele momente din timpul procesului, ea a părut confuză și obosită. Părul ei a devenit alb în anii care au trecut de la arestarea sa din 2014, iar auzul ei s-a deteriorat.

Având în vedere afirmațiile de demență care îi învăluie mărturiile și presupusele crime suplimentare pentru care nu a fost niciodată pusă sub acuzare, s-ar putea să nu știm niciodată ce s-a întâmplat cu adevărat – sau ce a determinat-o să înceapă să își ucidă iubiții spre sfârșitul vieții.

Într-un interviu acordat în 2019 ziarului local Yomiuri News, Kakehi și-a exprimat resemnarea și, ocazional, claritatea cu privire la soarta care o așteaptă. „Chiar dacă reflectezi asupra ei, păcatele tale nu vor dispărea”, a spus ea.


Accesează: