Ionel Stroe și asistenta Mariana Stănescu de la Serviciul de Ambulanță Roșiori de Vede sunt cercetați penal într-un dosar în care principalele probe ale polițiștilor din Giurgiu sunt declarațiile contradictorii ale unor săteni
Detalii surprinzătoare ies la iveală în cazul ambulanțierului din județul Teleorman, acuzat de polițiști că a omorât un om, deși el susține că doar a încercat să îl salveze. Așa cum reiese din dosar, niciun martor audiat de ofițerul de caz de la Serviciul Rutier Giurgiu nu a văzut ambulanța condusă de Ionel Stroe lovind victima.
„Evenimentul zilei” a dezvăluit în ediția de ieri că un şofer şi o asistentă medicală de la Serviciul de Ambulanţă Roşiorii de Vede sunt cercetați penal după ce, susțin polițiștii din Giurgiu, autosanitara în care se aflau ar fi lovit un om pe
Cei doi acuzaţi susţin că nu au făcut altceva decât să oprească şi să acorde primul ajutor unui om aflat pe marginea drumului, așa cum îi obligă legea. Şoferul ambulanţei, Ionel Stroe, de 42 de ani, a primit, pe 6 septembrie, la aproape doi ani de la nefericitul eveniment, vestea că i-a fost suspendat permisul de conducere, fiind acuzat de ucidere din culpă şi părăsirea locului accidentului, fără ca dosarul să ajungă în instanţă. Din această cauză, omul riscă să rămână fără locul de muncă. Șocant este că IML a constatat că o pată de pe ambulanţă, despre care poliţiştii spuneau că este sângele victimei, este, de fapt, antigel. Mai mult, ambulanțierul și asistenta au fost reținuți, în iulie 2015, pentru 24 de ore, pe baza unor probe neconcludente: patru fire de păr uman despre care criminaliștii au stabilit, ulterior, că nu sunt ale victimei.
FOTO:Trupul victimei, așa cum arăta în seara în care a fost găsit de ambulanță
Victima nu a fost lovită de mașină la cap
Declarațiile martorilor incidentului din seara zile de 1 noiembrie 2014 arată că nici unul nu a văzut ambulanța lovind victima, Iulian Mihăiță Tănase, în vârstă de ani. Apoi, expertul Florian Viișoreanu explicat că Tănase nu putea fi călcat de roata dreaptă față a ambulanței, așa cum susțin polițiștii, deoarece ar fi trebuit să lovească victima la cap și să îi strivească toracele. „Ambulanța are 3,5 tone. Vă dați seama că îl făceam zob”, susține Ionel Stroe. De altfel, raportul medico-legal arată că victima a suferit leziuni minore în zona capului.
Procurorul l-a audiat o singură dată
De la data accidentului, Ionel Stroe a fost audiat o singură dată de un procuror, în iulie, anul trecut, atunci când l-au reținut polițiștii de la Rutieră. „Veniseră primele probe de la IML care au constatat că părul pe care l-au găsit pe ambulanță este uman. Nu au mai așteptat să vadă dacă este sau nu al victimei. M-au reținut și pe mine și pe asistentă”, ne-a povestit Ionel Stroe. Procurorul de caz, Maricel David, le-a dat drumul imediat, după ce i-a audiat.
„I-am spus să compare firele de păr cu ale decedatului, iar procurorul a decis exhumarea”, a adăugat șoferul. Drept urmare, pe 30 iulie 2015, cadavrul lui Iulian Mihăiță Tănase a dezgropat și au fost recoltate probe – fire de păr zona în care era lovit. Ulterior, o altă expertiză de laborator, din 7 octombrie 2015, precizează, clar, că nu coincid.
Martori dubioși
Deși „Evenimentul zilei” le-a solicitat, poliţiştii rutieri din Giurgiu nu și-au exprimat, încă, un punct de vedere oficial. Ce am aflat, însă, din datele existente la dosar este faptul că îşi întemeiază acuzarea șoferului şi a asistentei pe declaraţiile a doi martori, localnici, tată şi fiu. Tatăl, Ionel Ivan, susţine că, aflânduse într-o Dacia papuc, mergând dinspre Alexandria spre Bucureşti, a văzut trupul mortului pe marginea drumului, pe celălalt sens de mers. Apoi, când a vrut să sune la 112 a zărit ambulanţa venind şi a renunţat. Fiul său susţine că a coborât din Dacia papuc, la câteva sute de metri distanţă, a intrat în curte la bunica sa, a stat trei minute, iar la ieşire a văzut trupul mortului, în aceeaşi poziţie dar nu a văzut ambulanţa. În concluzie, suţin poliţiştii, ambulanţa ar fi lovit omul şi a părăsit locul accidentului. Declaraţia este contrazisă de patronul magazinului, Ilie Tonciu, aflat în apropierea locului în care a fost găsită victima, cel la care a apelat șoferul ambulanței să sune la 112. Omul a declarat cum s-a întâmplat și a zis, în plus, că victima căzuse, de mai multe ori pe stradă. De altfel, la autopsie s-a descoperit că mortul avea o alcoolemie de 2,8 la mie.