Germania s-a opus, luni, apelurilor Franței de a renunța la proiectul gazoductului Nord Stream 2 cu Rusia, ca reacție la reprimarea demonstrațiilor în sprijinul opozantului Alexei Navalnîi.
Cazul Navalnîi încaieră Franța și Germania pe gazoductul Nord Stream 2. „Guvernul federal nu și-a schimbat poziția de bază” cu privire la această chestiune, a declarat o purtătoare guvernamentală de cuvânt, Martina Fietz
Ceea ce înseamnă că Berlinul va continua să sprijine Nord Stream 2. Și să refuze să-l lege de plasarea în arest a lui Alexei Navalnîi.
Martina Fietz a reacționat la criticile emise, luni, de secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clément Beaune. Beaume a cerut Germaniei abandonarea proiectului Nord Stream 2.
„Sancțiuni, am luat deja. Am putea adopta altele. Dar trebuie să fim clari, asta nu este suficient (...) Cred că opțiunea Nord Stream este o opțiune care poate fi reexaminată”, a spus el. Beaune a precizat că mingea se află în terenul germanilor.
Rezerva unor țări europene față de Nord Stream 2
„Este o decizie germană pentru că este un gazoduct care ajunge în Germania”.
„Am spus întotdeauna că am avut cele mai mari îndoieli cu privire la acest proiect”, a insistat oficialul francez. „Prin urmare, în contextul actual, autoritățile franceze sunt în favoarea abandonării Nord Stream 2”.
Franța își exprimase deja „rezerve” cu privire la proiect chiar înainte de afacerea Navalnîi.
Însă Parisul nu a vorbit niciodată atât de clar în mod public în favoarea abandonării acestui proiect, în curs de finalizare. Și considerat strategic de cancelarul Angela Merkel, scrie La Libre.
Cazul Navalnîi încaieră Franța și Germania pe gazoductul Nord Stream 2. Berlinul refuză să lege arestarea disidentului de acest proiect strategic
Cu toate acestea, problema este din ce în ce mai jenantă pentru Berlin, pe măsură ce regimul rus strânge șurubul.
„Statele Unite vor să împiedice Nord Stream 2 argumentând că Europa devine prea dependentă de Rusia pentru aprovizionarea cu energie. De asemenea, unele țări europene o resping”, a admis săptămâna trecută purtătorul de cuvânt al Angelei Merkel, Steffen Seibert.
„Discuții dificile cu partenerii UE”
Dar „guvernul german consideră acest proiect ca un dosar economic și a refuzat întotdeauna să intervină” în discuție pentru a-l încetini, a adăugat el.
Omologul lui Clément Beaune în Germania, secretarul de stat german pentru afaceri externe Michael Roth, a recunoscut „discuții dificile cu partenerii noștri din UE” pe această temă.
Controversa s-a întețit după otrăvirea lui Alexei Navalnîi, atribuită de disident lui Vladimir Putin. Și după arestarea lui Navalnîi la întoarcerea în Rusia la 17 ianuarie. După cinci luni de convalescență în Germania și reprimarea manifestărilor care cereau eliberarea sa.
UE pregătește noi sancțiuni împotriva Rusiei
De asemenea, europenii iau în considerare adoptarea de noi sancțiuni împotriva Rusei dacă Putin continuă represiunea opoziției.
Ministrul de externe al UE, Josep Borrell, urmează să viziteze Moscova în perioada 4-6 februarie pentru a cere eliberarea lui Navalnîi.
El a deplâns „arestările masive” și „utilizarea disproporționată a forței” în timpul noilor proteste pro-Navalnîi de duminică.
Poliția rusă a efectuat peste 5.000 de arestări și a blocat centrul mai multor orașe, inclusiv Moscova.
La începutul lunii decembrie, lucrările pentru Nord Stream 2, un proiect în valoare de peste 9 miliarde de euro și 1.200 de kilometri de legătură submarină, au fost reluate în apele germane.
Ele au fost suspendate timp de aproape un an din cauza sancțiunilor americane.
Foto: Nord Stream 2