Evenimentul Zilei > EVZ Special > Cazul Navalnîi. În premieră, SUA evocă responsabilitatea Rusiei
Cazul Navalnîi. În premieră, SUA evocă responsabilitatea Rusiei

Cazul Navalnîi. În premieră, SUA evocă responsabilitatea Rusiei

Washingtonul renunță la rezerve. Otravirea opozantului Alexei Navalnîi a fost probabil orchestrată de „înalți oficiali” din guvernul rus, a declarat miercuri ministrul american de Externe Mike Pompeo, punând mai mare presiune internațională asupra Moscovei.

În timp ce Alexei Navalnîi a ieșit din coma artificială, Germania, apoi Statele Unite, au arătat din nou cu degetul spre Moscova.

„Când oamenii văd eforturile făcute pentru a otrăvi un disident și recunosc că există șanse mari ca aceasta să vină de la înalți oficiali ruși, cred că nu este bine pentru poporul rus”, a declarat șeful diplomației americane.

Declarația lui Mike Pompeo (foto)  vine după ce, săptămâna trecută, președintele SUA, Donald Trump, a spus că „nu a văzut încă” dovezi în legătură cu otrăvirea lui Alexei Navalnîi.

În condițiile în care Germania dezvăluise deja că opozantul Kremlinului fusese otrăvit cu un agent neurotoxic „de tip Noviciok”.

Pompeo a reafirmat că Washington și aliații săi europeni vor cu toții ca Rusia „să-i tragă la răspundere pe cei vinovați” în acest caz.

Ministerul rus de Externe l-a convocat pe ambasadorul Germaniei pentru a-i înmâna o notă de protest „ împotriva prezentării de către guvernul federal german a acuzațiilor și ultimatumurilor nefondate împotriva Rusiei în contextul maladiei și spitalizării cetățeanului rus A. Navalnîi”.

Autoritățile ruse au denunțat în egală măsură „folosirea evidentă a situației de către Berlin ca pretext pentru a discredita Rusia pe scena internațională”.

Rusia a dat asigurări că nici o urmă de otravă nu a fost detectată de medici în organismul lui Navalnîi și a pus la îndoială versiunea europenilor în care vede „o campanie de dezinformare” pentru a-i impune noi sancțiuni.

Uniunea Europeană a evocat posibile noi sancțiuni împotriva Moscovei iar Berlin a indicat în premieră că nu exclude înghețarea proiectului gazier cu Rusia, Nord-Stream 2, care va aproviziona Europa cu gaz rusesc, via Marea Baltică.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: EVZ Special, International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: