Cazul Navalnîi. În premieră, SUA evocă responsabilitatea Rusiei

Cazul Navalnîi. În premieră, SUA evocă responsabilitatea Rusiei

Washingtonul renunță la rezerve. Otravirea opozantului Alexei Navalnîi a fost probabil orchestrată de „înalți oficiali” din guvernul rus, a declarat miercuri ministrul american de Externe Mike Pompeo, punând mai mare presiune internațională asupra Moscovei.

Marți, țările G7 au cerut Moscovei să-i  aducă „urgent” în fața justiției pe autorii „otrăvirii confirmate” a lui Alexei Navalnîi, denunțând orice utilizare a armelor chimice drept „inacceptabilă”.

În timpul convocării ambasadorului german, Geza Andreas von Geyr, ministerul rus de Externe a cerut, de asemenea, să i se furnizeze dosarul medical complet al lui Alexei Navalnîi, astfel încât acesta să fie „studiat în profunzime și verificat de specialiștii ruși”.

Un refuz va fi considerat o „provocare grosolană și ostilă”, a adăugat diplomația rusă.

Ne puteți urmări și pe Google News

ONU a cerut, marți, de asemenea, o anchetă „amănunțită, transparentă, independentă și imparțială” de către autoritățile ruse asupra acestei „infracțiuni foarte grave” comise.

Alexei Navalnîi, adversarul numărul unu al Kremlinului cunoscut pentru investigațiile sale anticorupție și organizarea de numeroase demonstrații împotriva puterii, a ieșit din coma artificială indusă luni, la aproape trei săptămâni de la internare.

Potrivit spitalului  Charité din Berlin, el „reacționează atunci când vorbești cu el” și va fi deconectat „pas cu pas” de la sistemul de respirație artificială.

Dar, în ciuda acestor știri încurajatoare, medicii săi nu exclud sechele pe termen lung, consecințe ale acestei „grave otrăviri”.

În timp ce apelurile pentru  sancționarea Rusiei s-au înmulțit în Occident, Kremlinul a avertizat că „orice încercare de a asocia Rusia în vreun fel cu ceea ce s-a întâmplat este inacceptabilă”.

Agentul neurotoxic Noviciok fusese deja folosit împotriva fostului agent dublu rus Sergei Skripal și a fiicei sale, Iulie, în 2018 în Anglia. Potrivit autorităților britanice, GRU, serviciul rus de informații militare, este principalul suspect.

Acest caz a dus deja la sancțiuni împotriva Rusiei, care a negat orice implicare. Alți adversari declarați ai Kremlinului au fost victimele unor otrăviri suspecte sau dovedite. De fiecare dată, Moscova a respins orice responsabilitate.