Cazul „Mitrea“, blocat de proceduri

Abia ajuns pe masa Camerei Deputaţ ilor, dosarul de corupţie al lui Miron Mitrea se loveşte de procedurile greoaie şi de absenteismul parlamentarilor, chemaţi să avizeze începerea urmăririi penale.

Deputaţii vor să afle de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) dacă pot consulta dosarul lui Mitrea. Deputaţii PSD au boicotat şedinţa, lipsind pe capete.

Conducerea Camerei Deputaţilor va cere Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) instrucţiuni despre modul în care parlamentarii pot avea acces la dosarul lui Miron Mitrea. Deputaţii sunt chemaţi să dea un aviz asupra începerii urmăririi penale împotriva fostului ministru al transporturilor. El este cercetat de peste doi ani într-un dosar în care este suspect de trei infracţiuni: luare de mită, instigare la fals în înscrisuri oficiale şi uz de fals.

Preşedintele Camerei, Bogdan Olteanu (PNL), a explicat ieri că Biroul Permanent a stabilit acest lucru după ce reprezentanţii PDL au susţinut că ancheta penală va fi prejudiciată, dacă aceste documente sunt consultate de deputaţi. Dosarul lui Mitrea are şapte volume, însumând 2.500 de pagini, şi a fost primit de conducerea Camerei în două exemplare, aduse într-o ladă, pe un cărucior. PSD a boicotat şedinţa Ş

edinţa Biroului Permanent s-a desfăş urat în lipsa cvorumului, în condiţiile în care PSD-iştii din conducerea Camerei Deputaţilor au făcut tot posibilul pentru a trage de timp. De la şedinţa de ieri au lipsit 7 dintre cei 13 membri ai Biroului Permanent.

Este vorba de Miron Mitrea şi Ioan Munteanu - PSD, Lucian Bolcaş şi Gelil Eserghep - PRM, Cornel Popa - PNL, Ioan Oltean - PDL. Vicepreşedintele Camerei, Valer Dorneanu (PSD), a asistat doar la prima parte a şedinţei. Cei prezenţi au îmbrăţişat opinia lui Sorin Paveliu (PDL) şi au invocat riscul „ca o eventuală facere publică a dosarului lui Mitrea să compromită anchetarea şi judecarea cauzei“.

Bogdan Olteanu a apreciat că instituţia pe care o conduce se află într-o situaţie fără precedent, întrucât i s-a trimis, odată cu cererea de avizare a urmăririi penale, şi dosarul cauzei. Potrivit procedurii penale, înainte de a fi trimis în instanţă, un dosar nu poate fi făcut public. Dosarul „Mitrea“ urmează să fie discutat de Comisia juridică, după care va fi trimis în plenul Camerei Deputaţilor. Pe de altă parte, senatorii au decis ieri un termen concret în cazul ministrului muncii, Paul Păcuraru: comisia juridică se va pronunţa în 8-10 zile. O NOUĂ CERERE Şi dosarul lui Şereş, la parlament Parchetul General a cerut, ieri, Senatului avizul necesar procurorilor pentru a-l ancheta pe fostul ministru al economiei, Codruţ Şereş, cercetat în dosarul „Privatizări trădate“. Potrivit unui comunicat al Parchetului, Şereş este suspectat că ar fi comis două infracţiuni: sprijinire a unui grup infracţional transfrontalier şi trădare prin transmitere de secrete.

În acest dosar, procurorii au mai început urmărirea penală împotriva lui Şereş în decembrie 2006, dar ancheta a fost întreruptă de o decizie a Curţii Constituţionale potrivit căreia anchetatorii nu pot cerceta un fost ministru decât cu avizul preşedintelui sau al parlamentului. Două luni mai târziu, când deja exista aviz din partea lui Băsescu, Curtea Constituţională a decis că este necesar şi avizul Senatului. (Narcis Iordache)