Evenimentul Zilei > Justitie > Cazul Marius Balo. Greva foamei pentru nepotul întemnițat în China pentru 80 de dolari
Cazul Marius Balo. Greva foamei pentru nepotul întemnițat în China pentru 80 de dolari

Cazul Marius Balo. Greva foamei pentru nepotul întemnițat în China pentru 80 de dolari

Calvarul profesorului român Marius Balo, închis din 2016, pentru 8 ani, într-un penitenciar din China, pentru o presupusă fraudă în valoare de 80 de dolari, este departe de a se încheia.

 

În ianuarie 2020, Ministerul Justiției din România a anunțat că autorităţile chineze au aprobat ca Marius Balo să fie transferat în România. Cu toate acestea bărbatul nu a ajuns nici acum în țară.

Unchiu acestuia, clujeanul Ioan Felecan intenţionează să intre în greva foamei, începând cu 1 iulie, dacă autorităţile române nu fac demersurile necesare pentru Marius Balo, în prezent încarcerat în condiții cumplite în China, să fie transferat în România.

„Singura rudă în viaţă a cetăţeanului român Marius Balo va intra în greva foamei de la data de 1 iulie 2020, dacă autorităţile statului nu iau de urgenţă măsurile necesare în vederea transferării acasă a nepotului său, pentru a executa restul de pedeapsă într-un penitenciar din România. Din luna octombrie 2019 de când Curtea de Apel Cluj – Secţia penală şi de minori a recunoscut hotărârea de condamnare pronunţată de instanţa chineză şi a dispus transferul lui Marius Balo într-un penitenciar din România, autorităţile române nu au făcut nimic în vederea transferării acestuia”, se arată într-un comunicat trimis, marţi, de avocatul lui Marius Balo, Eugen Iordăchescu.

Potrivit sursei citate, clujeanul Marius Balo, ameninţat iniţial cu pedeapsa cu moartea şi apoi întemniţat pentru un presupus prejudiciu de 80 de dolari, spune că în perioada petrecută în detenţie a trecut prin „umilinţe şi torturi” de care îl doare să îşi amintească. În plus, dacă nu este transferat în România, el riscă să rămână în închisoare mult mai mult decât pedeapsa iniţială de 8 ani.

„Nu este acceptabil ca România să-şi trateze proprii cetăţeni cu atâta indiferenţă şi nepăsare! Autorităţile române trebuie să-şi apere cetăţenii, atâta timp cât sunt cetăţeni ai acestui stat. Este de neconceput ca statul să nu se implice în mod activ în această chestiune, adoptând o poziţie pasivă şi aşteptând ca într-un final Balo Marius să-şi execute întreaga pedeapsă în Republica Populară Chineză. Nu e admisibilă o astfel de manifestare! Motiv pentru care Ioan Felecan, unchiul lui Marius Balo, a decis să intre în greva foamei de la 1 iulie”, spune avocatul Eugen Iordăchescu.

Ministerul Justiţiei anunţa, pe 27 mai, că autorităţile chineze au amânat din cauza pandemiei transferul în ţară a lui Marius Balo, profesorul român condamnat la 8 ani de închisoare şi aflat în detenţie într-un penitenciar din Shanghai.

Conform unui comunicat al MJ, în urma demersurilor juridice şi diplomatice ale Ministerului Justiţiei din România alături de Ministerul Afacerilor Externe, în data de 9 ianuarie 2020 a fost obţinut acordul autorităţilor chineze privind transferarea cetăţeanului român Marius Balo pentru continuarea executării pedepsei în ţară.

MJ susţinea că transferul nu a mai avut loc, partea chineză invocând motive legate de măsurile de combatere a pandemiei.

Marius Balo, profesor la Renmin University Beijing şi expert străin în cadrul Grupului de Tehnologie şi Educaţie XinDongFang (New Oriental) Beijing, s-a stabilit în China în anul 2010, iar pe 28 martie 2014 a fost arestat, susţin avocaţii săi, pentru o presupusă fraudă contractuală, fiind acuzat că a primit 80 de dolari de la cetăţeni chinezi, fără să ştie că suma provenea din comiterea de infracţiuni. El a fost condamnat pe 24 martie 2016 la opt ani de închisoare, afirmă avocaţii, pe baza mărturiei unei persoane pe care nu o văzuse niciodată şi, ulterior, încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Shanghai.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: