Cazul HAITA de LUPI schimbă LEGISLAȚIA în SPANIA privind consimțământul

Cazul HAITA de LUPI schimbă LEGISLAȚIA în SPANIA privind consimțământul

Guvernul socialist din Spania este pe cale să modifice legislația privind consimțământul pentru a elimina ambiguitatea în cazurile de viol, scrie Guardian. Potrivit noii legi, consimțământul va trebui să fie explicit. Astfel, ”da înseamnă da”, iar orice altceva, inclusiv tăcerea, înseamnă nu. Sexul fără consimțământ va fi considerat viol.

Decizia vine după indignarea apărută după verdictul în cazul ”la manada” (haita de lupi), când cinci bărbați au fost acuzați că au violat în grup o fată de 18 ani în timpul festivalului din Pamplona. Doi dintre ei au filmat agresiunea, tânăra apărând în imagini tăcută și pasivă.

Instanța a interpretat această atitudine drept consimțământ, unul dintre judecători chiar comentând că ea părea că se simte bine. Acuzațiile au fost reduse la viol la infracțiunea mai puțin gravă de agresiune sexuală.

Potrivit actualei legislații, se consideră viol dacă sunt folosite violența și intimidarea. Decizia din cazul ”la manada” a provocat indignare și demonstrații în toată Spania. Cei cinci bărbați sunt eliberați pe cauțiune și așteaptă rezultatul apelului contra sentinței de nouă ani de închisoare. Unul dintre ei este soldat, iar altul membru al gărzii civile, ambii întorcându-se la posturile lor.

Ne puteți urmări și pe Google News

În recapitularea acuzării, procurorul Elena Sarante a spus: ”Acuzații vor să ne facă să credem că, în acea noapte, ei au întâlnit o fată de 18 ani, cu o viață normală, care, după 20 de minute de conversație cu oameni pe care nu-i cunoștea, a fost de acord cu un sex în grup ce a implicat toate felurile de penetrare, simultan în anumite momente, fără folosirea prezervativelor”.

Când a propus legea, vicepremierul Carmen Calvo Poyato a spus: ”dacă o femeie nu spune în mod expres da, atunci orice altceva este nu”.

Patricia Faraldo Cabana, profesoară de drept la universitatea A Coruña, care a ajutat la realizarea legii, a explicat că, potrivit modificărilor, consimțământul poate fi exprimat și prin limbajul corpului. ”Dacă este dezbrăcată, ia parte activ, și se simte bine, atunci evident că este consimțământ. Dacă plânge, inertă ca o păpușă gonflabilă și clar nu se simte bine, atunci nu există consimțământ”, a adăugat ea.