Înverșunarea cu care anchetatorii care cercetează disparițiile Alexandrei Măceșanu și Luizei Melencu tind să închidă dosarul cu un caz de omor este contrazis, drastic, de specialiști în medicină legală, dar și de criminaliști.
Specialiștii INML au fost chemați la audieri, la sediul Poliției Române, pentru a da explicații legate de probele ADN. Gheorghe Alexandrescu, medic primar legist, doctor în științe medicale, patologist și anatomist, arată că ar fi o gafă cu iz penal eliberarea unui „Certificat medical constatator al decesului” doar în baza pierderii unor dinţi, găsiți în curtea lui Gheorghe Dincă, principalul suspect în acest caz
După ce a criticat „înverșunarea cu care este respinsă cercetarea modului de operare”, în cazul unui experiment judiciar al presupusei arderi în butoi a cadavrelor, descrisă de Gheorghe Dincă, dr. Gheorghe Alexandrescu, medic primar legist, doctor în științe medicale, patologist și anatomist, fost șef al Labooratorului de Prosectură și expertiză medico-legală necropsică al Institutului Național de Medicină Legală (INML) „Mina Minovici”, atrage atenția și asupra „confuziei grosolane şi chiar bizare cum că dinţii (găsiți în curtea din strada Craiovei, din Caracal n.r.), în cadrul cercetării la fața locului ar reprezenta oasele, sugerând că s-a găsit profil ADN şi în alte structuri anatomice decât în pulpa dentară a câtorva dintre dinţii găsiţi în butoiul metalic găsit cu ocazia cercetării la faţa locului (CFL)”.
„Este reacţia firească la comunicarea ce a ajuns în media, posibil sau aparent doar eronată, ce rezidă din concluzia redactată şi transmisă de Laboratorul de Genetică”, a explicat medicul legist.
În contextul în care la sediul Poliției Române au fost audiați, ieri, medici legișți implicați în cazul Caracal, pentru clarificarea anumitor aspecte legate de probele ADN, dr. Gheorghe Alexandrescu a precizat, în exclusivitate pentru EVZ:
„Expertizele şi analizele genetice precum şi cele antropologice-osteologice implică două laboratoare distincte, constituite din tehnicieni şi specialişti în domeniul biologiei, anatomiei şi al medicinei de laborator, deci nu din medicii legişti practicieni - care au activităţi specifice la sediu instituţiei sau în teren - cu excepţia legiştilor coordonatori ai celor două laboratoare de analize menţionate”.
De ce nu poate fi declarată moartea oficial
În acest context, medicul legist arată și de ce nu este legal eliberarea de către INML a unui certificate constatator al decesului, în condițiile actuale, act ce stă la baza unui certificat de deces, emis de primărie:
„Aştept să văd marea gafă cu iz penal a eliberării unui <<Certificat medical constatator al decesului>> unor persoane dispărute, doar în baza pierderii unor dinţi. Şi totuşi de ce nu ar muri un om după pierderea chiar numai a unui dinte, însă doar în anumite condiţii şi circumstanţe bine precizate, ce pot explica ştiinţific decesul prin factori implicaţi în tanatogeneză”.
„Este opinia unui legist care respectă şi onorează Institutul creat şi condus magistral de către Profesorul Mina Minovici şi Nicolae Minovici în anul 1892, creatori de Şcoală Medico-Legală românească de prestigiu European”, a subliniat dr. Gheorghe Alexandrescu.
Comunicarea deficitară crează confuzie
Dr. Gheorghe Alexandrescu a atras, de nenumărate ori, atenția asupra modului deficitar în care sunt comunicate informații către opinia publică, fapt care a condus, în opinia sa, la scăderea credibilității unui instituții de renume.
„Regret că nu s-a făcut nimic pentru a menţine prestigiul INML, iar prin expunerea mediatică iremediabilă au de suferit toate instituţiile medico-legale şi în mod nemerirat toţi medicii legişti din ţară, cu toate că nu legiştii din Compartimentele de Prosectură şi de Medicină Legală Clinică efectuează analize/expertize genetice sau osteologice.
Directivele interne şi normele de comunicare nu justifică prejudiciul imens de imagine a profesiei de medic legist şi a celorlalţi specialişti din domeniu, ce putea fi evitat prin respectarea legii privind informaţiile de interes public sau ce puteau fi comunicate cu acordul organelor de cercetare penală de către un Departament de comunicare, precum şi mai grav prejudiciul de imagine şi prestigiu adus INML <<Mina Minovici>> şi Şcolii Naţionale de medicină- legală ca urmare a comunicării deficitare a instituţiilor abilitate din cursul cercetării penale cu mijloacele mass media”, a precizat medicul legist.
Martor în cazul „Elodia”, audiat în dosarul lui Dincă
La sediul Poliției Române au fost chemați, ieri, medici legişti care s-au ocupat de cazul Caracal. Surse judiciare au precizat, pentru EVZ, că este vorba despre două doamne.
Una dintre cele două persoane audiate ar fi medic primar legist dr. Ligia Barbarii, șefa Laboratorului de Genetică al INML. „Este medic legist primar şi doctor în ştiinţe medicale, cu specializare în domeniul geneticii umane, iar ca șef al Laboratorului Genetică, posibil ar fi necesare detalii şi precizări suplimentare”, au precizat sursele EVZ.
Dr. Ligia Bărbării a fost audiată și în cazul „Elodia”, în anul 2014. Atunci, încuviinţarea audierii de către instanță a avut ca scop lămurirea unor neconcordanţe între expertizele făcute, în primă fază, la Institutul de criminalistică al IGPR şi cele făcute la INML.
Cea dea a două persoană ar fi dr. Mariana Roşu, Şefa sectorului de osteologie-antropologie, medic legist primar şi doctor în ştiinţe medicale, cu doctorat în Expertiza medico - legală antropologică şi identificare, având o foarte bună pregătire în domeniul anatomiei umane şi o bogată activitate didactică. Parchetul General a deschis, în urma unei sesizări depuse de Alexandru Cumpănaşu, un dosar penal in rem privind modul în care specialiștii INML au efectuat au analizat oasele găsite de anchetatori în cazul Caracal. În cauză sunt cercetate infracțiunile de favorizarea făptuitorului și abuz în serviciu.
„Personalul de la INML, specialiști, experți, pe mai multe domenii, vor da niște explicații procurorilor, nouă, cum au făcut acele expertize, cum au ajuns la acele concluzii, vor da detalii. Este o procedură judiciară prevăzută de Codul de Procedură Penală. După ce ies de la audieri o să vă transmit mai multe. Este vorba de dosarul în care au făcut expertizele și în acest moment li se cer date tehnice. Nu este vorba despre un dosar în care ei sunt cercetați”, a precizat avocatul Tonel Pop, înainte de audierile medicilor legiști.