Editura Evenimentul si Capital

Erori judiciare şi despăgubiri colosale. Americanul Coley, 39 de ani de pușcărie, românul Țundrea, 12 ani

FOTO: Marcel Țundrea
Autor: | | 3 Comentarii | 4225 Vizualizari

O poveste terifiantă. Un bărbat a stat închis 39 de ani. Când a ieșit de după gratii cea mai frumoasă parte a vieții sale se scursese precum nisipul în clepsidră. Sufl etul și mintea îi fuseseră zdrobite de sistem și de greșelile unor magistrați și justițiabili. 39 de ani de pușcărie fără să fi e vinovat! Și cât să mai conteze pentru el acum cuvintele care i-au răsunat ca un clopoțel de Crăciun atunci când judecătorul a strigat: Nevinovat!?

Știm ce a pătimit Marcel Țundrea, gorjanul care a executat nevinovat 12 ani de pușcărie dintr-o condamnare de 25 de ani. Procurorul Ion Diaconescu de la Parchetul Gorj a făcut o anchetă de mântuială, stabilind că Țundrea a ucis o fată de 13 ani. Norocul celui acuzat pe nedrept a fost avocata Liliana Clima care, după ce a preluat dosarul s-a încăpățânat să se lupte câțiva ani pentru aflarea adevărului, deopotrivă cu apariția analizei ADN.

Cazul lui Marcel Ţundrea a devenit emblematic în România pentru nedreptatea făcută unui om nevinovat. Deși instanța a dispus despăgubiri pentru faptul că i s-a furat viața, Țundrea nu a mai apucat să se bucure de bani, căci a murit la scurt timp după ce a fost pus în libertate. Povestea pe care am să o relatez în continuare nu s-a petrecut în România, ci pe tărâm american, într-un oraș din California. Oriunde în lume se petrec erori judiciare, deosebirea constă doar în anii petrecuți după gratii și despăgubirile primite pentru suferință. Dar nimeni, nicăieri în lume, nu le poate da viața înapoi oamenilor învinuiți pe nedrept, anii în care ar fi iubit, s-ar fi căsătorit, ar fi simțit fiorul sentimentului de părinte când prinde în palme degețelele copilului său, s-ar fi bucurat de surprizele de Crăciun sau de împărtășania pascală, ar fi aplaudat sau înjurat președinții statului, s-ar fi mirat de ultimele mărci de autoturisme, de telefoane, de televizoare și câte și mai câte… Tot ce s-a întâmplat în America ultimilor patru decenii, lui Craig Coley îi este aproape străin. De unele lucruri a aflat în închisoare, de la televizor sau de la cei care veneau în vizită. Mama și tatăl său s-au prăpădit în timpul detenției sale, iar el nu a putut să-i petreacă la mormânt. E unul dintre lucrurile ireparabile. Ca și Țundrea al nostru, americanul a avut noroc de întâlnirea cu un detectiv tenace, Mike Bender. Timp de 30 de ani, acesta s-a ocupat de investigarea cazului Craig Coley.

FOTO: Captură TV cu un colaj în care apare Craig, la 71 de ani, Rhonda și Donald și o imagine de la prezentarea cazului, făcută de Poliție

Dubla crimă: femeia violată și strangulată, iar copilul, sufocat cu perna

Mama sa, Margie, i-a fost mereu sprijin, l-a adorat. Tatăl, Wilson, a fost ofițer în Poliția din Los Angeles. Iar el, a avut trei misiuni în Vietnam. Când s-a întors acasă, s-a apucat de patiserie, căci în armată făcuse niște cursuri în acest sens.

Craig era tânăr, înalt, cu părul lung, căci epoca hippy era încă în floare la jumătatea anilor 70, iar alura sa atrăgea în local clienți din tot orășelul de viticultori Simi Valley. Așa l-a cunoscut Rhonda Wicht, de 24 de ani și s-a îndrăgostit de el. Era mamă singură a unui băiețel de 4 ani, Donald, care de multe ori o însoțea în micuțul restaurant. Craig i-a îndrăgit, iar după o perioadă el și Rhonda au devenit un cuplu.

Nenorocirea avea să se abată asupra lor în 11 noiembrie 1978. Rhonda a fost găsită în dormitor strangulată. Alături zăcea Donald, sufocat cu o pernă.

Ancheta s-a declanșat imediat. Ușa nu avea nicio urmă de forțare, așa că s-a concluzionat că fie tânăra a deschis unui cunoscut, fie cel care a pătruns în casă avea cheie. Iar primul bănuit a fost Craig. Un polițist tânăr și plin de ambiția de a rezolva un asemenea caz, dublă omucidere, locotenentul Bob Klamser a întrezărit rapid că principalul suspect este iubitul Rhondei după ce a aflat informația că cei doi erau în pragul despărțirii. La audiere, Craig îi confirmă faptul că între el și Rhonda intervenise o răceală.

Autopsia a relevat că femeia fusese violată. Polițistul își întărește ipoteza: pe corpul lui Craig Coley existau mai multe urme de zgârieturi, mai ales la nivelul penisului. Apoi, la percheziția făcută acasă la Craig s-a găsit un prosop cu urme de sânge. Grupa de sânge corespundea cu cea a femeii ucise. Cum în 1978 nu se făcea nici în America test ADN, aceste urme au constituit probe împotriva bărbatului suspectat. Lipsa unui alibi beton a făcut din Craig ucigașul perfect de care avea nevoie locotenentul Klamser pentru a închide dosarul și, cu ajutorul procurorului, să-l trimită în fața judecătorului și a juraților.

Prima fază a procesului s-a soldat cu un eșec, Craig și avocatul lui reușind să convingă instanța. A urmat, însă, un al doilea proces, iar tânărul a fost condamnat la închisoare pe viață, fără posibilitatea de eliberare condiționată. Avea 31 de ani.

Din acel moment a început calvarul celor 39 de ani de detenție. Mutat prin vreo patrucinci închisori, Craig și-a petrecut toată tinerețea într-o celulă de 5 metri pătrați, alături de un alt deținut, citind Biblia și scriind memorii în care își demonstra nevinovăția. Tatăl său, polițist, s-a îmbolnăvit de inimă din cauza neputinței de a dovedi că fiul său nu a ucis, iar în 1988 a murit în urma unui atac de cord.

Detectivul nu a reușit să-l sensibilizeze pe Arnold-„Terminatorul”

Norocul lui Craig Coley nu a fost un avocat, ca în cazului lui Marcel Țundrea, ci un tânăr polițist din orășelul său, Simi Valley. El a intrat în scenă în anul 1989, la rugămintea unui prieten al familiei Coley care i-a spus că un om, fiu de polițist, stă nevinovat în pușcărie. Mike Bender avea 33 de ani și era la fel de plin de ambiție profesională ca și polițistul care-l băgase în pușcărie pe Craig. A acceptat să studieze dosarul, afirmând că dacă un om stă nevionovat în pușcărie, el are datoria să-l salveze. Și asta a făcut timp de 30 de ani, reușind ca, în 24 noiembrie 2017 să-l scoată pe poarta închisorii pe Craig Coley. Liber și nevinovat și cu o despăgubire pentru viața furată de milioane de dolari!

Și viața lui Mike Bender s-a complicat din momentul în care a considerat că e cazul să-și bage nasul în ”Dosarul Craig Coley”. Atunci, șeful său era chiar polițistul Bob Klamser, cel care îl arestase pe Craig. Nicio șansă să poată reface ancheta. Ca atare, a demisionat și a devenit detectiv particular.

După o perioadă, când găsisese destule dovezi ca să ceară rejudecarea procesului lui Craig, Mike Bender s-a adresat lui Arnold Schwarzenegger, guvernatorul de atunci al Californiei. Nu l-a sensibilizat pe cel care se va identifica mereu cu rolul său de cavaler al dreptății din „Terminatorul”. După plecarea sa din post, Mike a făcut o nouă încercare la noul guvernator, Jerry Brown, fost avocat. Acesta acceptă redeschiderea dosarului în septembrie 2015.

Testul AND era deja o analiză pe care se baza orice anchetă de omor. Dave Livingstone, noul șef al Poliției din Simi Valley, a acceptat să colaboreze cu Mike și a ordonat unui polițist să caute în arhivă o probă din casa Rhondei care să poată fi expertizată și să indice AND-ul ucigașului. Femeia fusese violată, iar agresorul lă sase urme. Într-adevăr, pe cearceaful pe care zăcea moartă Rhonda a fost găsită urma de spermă ce a fost examinată în laborator. Rezultatul a fost concludent: AND-ul nu era al lui Craig Coley.

Interviu PE FATA cu Victor Ponta. Ce spune de Halep, Hagi, Olguta, Gigi Becali+pericolul Viktor Orban in Romania!

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI