Exclusiv. Un medic legist aruncă în aer "Cazul Caracal": ADN-ul nu poate...

Exclusiv. Un medic legist aruncă  în aer "Cazul Caracal": ADN-ul nu poate...

Dacă osemintele predate FBI de către procurorii DIICOT nu conțin material genetic, probele luate cu forța de la mama Luizei Melencu, fata răpită de Gheorghe Dincă, ar putea să fie insuficiente pentru determinarea ADN. Oasele şi dinţii calcinaţi, degradați excesiv, precum cele găsite în liziera de pădure din Caracal, nu sunt purtătoare de informaţie genetică și, în consecință, nici un test nu v-a putea evidenţia ADN, susține medicul legist  Gheorghe Alexandrescu

Testele ADN din cazul Caracal au stârnit un val de controverse și a generat un adevărat scandal între familia Luizei Melencu, adolescent dispărută în aprilie 2019, una dintre fetele răpite de Gheorghe Dincă, și autorități. Mama fetei, Monica Melencu, a fost obligată să dea alte probe biologice, de salivă, la solicitarea Biroului Federal de Investigații (FBI), după ce procurorii DIICOT au solicitat sprijinul autorităților din SUA pentru realizarea unei expertize genetice prin care să se stabilească profilul genetic  - ADN mitocondrial și cromozomial - al Luizei.

DIICOT motivează că analiza genetică de tip mitocondrial nu poate fi făcută în România de către niciun laborator autorizat, la Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici” fiind făcută doar analiza genetică de tip cromozomial și, din această cauză, au fost puse la dispoziția FBI fragmentele osoase descoperite în pădurea de lângă Caracal, rămășițe despre care Gheorghe Dincă susține că ar aparține Luizei Melencu.

Despre aceste analize, șeful DIICOT, Felix Bănilă, a precizat, citat de Antena 3: „Era nevoie de o nouă expertiză genetică care să fie efectuată la un laborator acreditat care nu există în țara noastră. INML nu a putut extrage ADN prin metodele pentru care este omologat din fragmentele osoase ridicate din zone de lizieră a pădurii.

Ne puteți urmări și pe Google News

INML ne-a putut comunica doar ca urmare a testelor antropologice faptul că a rezultat doar cromozomul X și că osementile aparțin unei singure persoane, că aceasta nu este minora Alexandra și că acea persoană ar avea vârsta între 15 și 19 ani”.

Specialiștii FBI pot stabili dacă sunt erori în efectuarea testelor

Așa cum a arătat EVZ în ediția de ieri, însă, problema este că, în SUA, s-au redeschis peste 3.500 de cazuri, în ultimii 11 ani, tocmai din cauza faptului că, în instanță, s-a stabilit că pe baza unei tehnici folosite de FBI pentru determinarea ADN-ului mulți oameni au fost condamnați pe nedrept.

În aceste context, dr. Gheorghe Alexandrescu, fost șef al Laboratorului de Prosectură al Institutului Național de Medicină Legală (INML) „Mina Minovici”, a explicat, pentru EVZ, că nici ADN-ul mitocondrial și nici cel cromozomial nu poate fi prelevat în cazul în care oasele sunt degradate excesiv.

„Probele biologice degradate excesiv prin alterarea profundă a structurilor nucleoprotidice din ţesuturile moi şi din oase sau dinţi - ţesuturi dure dar diferite ca origine embriologică şi structură anatomo-histologică, oasele nefiind reprezentate de dinţi şi nici invers - deci oasele şi dinţii calcinaţi - se rezumă doar la elementele minerale – anorganice- şi, în consecinţă, nu sunt purtătoare de informaţie genetică nucleară-cromozomială sau extranucleară - citoplasmatică-mitocondrială. Dacă structurile celulare lipsesc, prin degradarea completă a nucleilor celulari şi a microorganitelor citoplasmatice (inclusiv a mitocondriilor) nici un test genetic nu va putea evidenţia ADN sau ARN (ARN - acid nucleic care utilizează informaţia ereditară purtată de către acidul dezoxiribonucleic – ADN - pentru sinteza proteinelor n.r.)”, susține dr. Gheorghe Alexandrescu.

Răspunsul medicului legist

L-am întrebat pe celebrul medic legist c ear putea, totuși, să descopere specialiștii FBI, în condițiile în care au solicitat noi probe prelevate de la mama Luizei Melencu.

„Se pot verifica rezultatele  testelor genetice efectuate până în prezent şi, implicit, corectitudinea tehnicilor aplicate. Dacă sunt erori ale rezultatelor testelor genetice şi căror cauze se datorează (erori,greşeli de tehnică,investigare selectivă incompletă etc.)  Dacă se identifică un eventual profil ADN nuclear sau cromozomial  în resturile indicate în liziera pădurii se poate stabili identitatea genetică şi filiaţia maternă faţă de mama tinerei  dispărute ,victimă a unor traumatisme. Se poate exclude faptul că resturile umane aparţin tinerei de 18 ani, prin neapartenenţa la acelaşi ADN mitocondrial (test de maternitate postmortem). Dacă nu se identifică material genetic cromozomial sau mitocondrial rezultă că, întradevăr, resturile umane sunt în totalitate  degradate excesiv, fiind improprii testelor genetice, fie prin vechimea lor, fie şi sau  prin tratament distructiv termic ori fizico-chimic”, ne-a transmis dr. Gheorghe Alexandrescu.

Anchete la DIICOT și la Poliția Română

După ce a fost amendată cu 5000 de lei pentru că a refuzat să se prezinte să dea probe ADN, mama Luizei Melencu susține că a fost agresată verbal,ieri, de un polițist, chiar în sediul Institutului național de Criminalistică, acolo unde i s-au prelevat probe de salivă.

La ieșirea din clădirea institutului, întrucât femeia plângea și era incoerentă, avocatul acesteia, Tonel Pop, a explicat ce s-a întâmplat: „Dânsa a fost de acord să respecte hotărârea judecătorească, dar a avut această pretenție să i se explice. Șeful laboratorului de Criminalistică a vrut să îi explice cu schemă pe hărtie. În momentul în care șeful Laboratorului a explicat că laboratorul pentru recoltare este în altă parte, atunci comisarul Ciobanu a spus că dânsul dirijează ancheta și i-a spus geneticianului să nu mai dea explicații. A spus: vă iau cu forța”.

În urma acestui incident, oficiali din Poliția Română au anunțat că a fost demarată o anchetă internă pentru a se stabili cum procedat omul legii.

Pe de altă parte, șeful DIICOT, Felix Bănilă, a admis că în ancheta cazului Caracal s-au făcut greşeli și a transmis, la Antena 3, că, atât el cât cât şi procurorul general al PÎCCJ, dar și Secţia de procurori a CSM au dispus controale la parchetele din ţară.