Cazul Caracal. Războiul din culise care se duce la nivel înalt. Ce urmează să se întâmple luni

Cazul Caracal. Războiul din culise care se duce la nivel înalt. Ce urmează să se întâmple luni

Procurorul Cristian Ovidiu Popescu, cel care a așteptat ora 6:00 dimineața înainte să descindă cu polițiștii în casa lui Gheorghe Dincă, a contestat pe rolul Înalei Curți de Casație și Justiție decizia CSM de suspendare din magistratură.

Dosarul procurorului Popescu de la Caracal, având ca obiect „abatere disciplinară magistrați” a fost înregistrat la ÎCCJ la Completul civil de 5 judecători și urmează să primească, cel mai probabil luni, un termen de judecată.

Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis, în data de 1 august, suspendarea din funcţie a procurorului Cristian Ovidiu Popescu de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal.

„Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis, în temeiul art. 52 alin. (1) din Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, suspendarea din funcţie (...), pe perioada desfăşurării cercetării disciplinare”, se arată în minuta deciziei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Secţia a apreciat că procedura disciplinară desfăşurată la acest moment faţă de procuror „este de natură să aducă atingere prestigiului justiţiei”.

Miercuri, Inspecţia Judiciară preciza că a dispus începerea cercetării disciplinare a procurorului Popescu pentru exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă.

„În motivarea începerii cercetării disciplinare, s-a reţinut că procurorul de caz, sesizat cu infracţiunea de lipsire de libertate a unei minore şi având, ca atare, obligaţia de a lua toate măsurile pentru încetarea acestei stări, nu a consimţit la pătrunderea, anterior orei 6,00 a zilei de 26 iulie 2019, în imobilul suspectului unde se presupunea că se află victima, ignorând prevederile art. 27 alin. (2) lit. b) din Constituţia României, raportat la art. 20 alin. (2) din Codul penal”, anunţa Inspecţia Judiciară.

Cristian Ovidiu Popescu a susținut mai multe acțiuni #rezist, apare pe listele de semnături ale petiţiilor promovate de Forumul Judecătorilor din România în ultimii doi ani și a fost premiat în 2010 de Laura Codruța Kovesi.

Asociația Procurorilor din România, condusă de procuroarea Elena Iordache, a dat publicității un comunicat în care critică dur decizia lui Cristian Ovidiu Popescu și a colegilor lui de la Parchetul Caracal, de a aștepta ora 6 dimineața, pe motiv că legea nu le-ar permite efectuarea perchezițiilor mai devreme. Potrivit Constituției României, „percheziţiile în timpul nopţii sunt interzise, în afară de cazul infracţiunilor flagrante”.

Iată ce spune APR despre decizia lui Cristian Ovidiu Popescu, într-un comunicat citat de Luju.ro: „Complicitatea și lașitatea, indiferența și nepăsarea, ignoranța și lipsa de profesionalism, fuga de răspundere și implicit de asumare sunt atribute excluse de autoritatea și demnitatea profesiei de procuror, autoritate care nu este provenită din resorturi interioare la nivel personal, ci din insăși LEGEA, care o conferă condiționat tuturor celor care au ales să slujească onest interesul general, drepturile și libertățile individuale, care sunt sacre.”

APR depre procurorul Popescu: „Denotă necunoașterea datoriei”

APR precizează că a fi procuror nu înseamnă privilegii și recunoaștere publică, nici clamarea agresivă a lipsei de reglementare juridică și nici îndemnul constant la nerespectarea Constituției.

„Astfel de atitudini fac dovada necunoașterii datoriei derivată din îndatoririle ce trebuie îndeplinite. Astfel de atitudini pun în pericol demnitatea statutului de procuror, reducându-l pe acela care alege să se comporte astfel la stadiul primar. Este de datoria profesiei să izoleze asemenea cazuri și comportamente, astfel încât oprobiul societății să nu planeze asupra tuturor. Profesia de procuror înseamnă onoare și respect, iar Asociația Procurorilor din România va apăra întotdeauna pe aceia care slujesc profesia de procuror cu deferență față de om și cărora interesul general al societății nu le este indifferent”, se arată în comunicatul APR.