Cazul Beuran. În arest la domiciliu, suni la 112 pentru o pastilă

Cazul Beuran. În arest la domiciliu, suni la 112 pentru o pastilă

Oameni precum doctorul Mircea Beuran, aflat în arest la domiciliu, nu pot face un pas în afara proprietății fără să anunțe procurorul. Nici dacă vrea să cumpere alimente sau apă și nici dacă îl doare o măsea sau, mai grav, dacă are o suferință care îl chinuie. Dacă procurorul îi interzice, nici la telefon nu poate vorbi.

Explicațiile Poliției Române

La solicitarea evz.ro, Poliția Română a transmis,după intrarea în vigoare a noului Cod de Procedură Penală, că, în cazul arestului la domiciliu, inculpatul are obligaţia, pe o perioadă determinată, de a nu părăsi imobilul unde locuieşte, fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza şi de a se supune unor restricţii stabilite de acesta.

Temeiul legal al acestei măsuri îl constituie încheierea judecătorului de drepturi şi libertăţi, judecătorului de cameră preliminară sau instanţei de judecată, pronunţate în condiţiile prevăzute de Codul de procedură penală.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, în cuprinsul încheierii prin care se dispune măsura sunt prevăzute în mod expres obligaţiile pe care inculpatul trebuie să le respecte şi i se atrage atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau a obligaţiilor care îi revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive.

Potrivit art. 126 din Legea nr. 254 din 2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, prin imobil în care se execută arestul la domiciliu, prevăzut la art. 221 alin. (1) din Codul de procedură penală, se înţelege locuinţa inculpatului, încăperea, dependinţa sau locul împrejmuit ţinând de acestea.

În cazul în care inculpatul încalcă cu rea-credinţă măsura arestului la domiciliu sau obligaţiile care îi revin ori există suspiciunea rezonabilă că a săvârşit cu intenţie o nouă infracţiune pentru care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva sa, se poate dispune înlocuirea arestului la domiciliu cu măsura arestării preventive, în condiţiile prevăzute de lege.