Evenimentul Zilei > Actualitate > Cazinoul din Constanța, armat cu beton rezistent la cutremure puternice
Cazinoul din Constanța, armat cu beton rezistent la cutremure puternice

Cazinoul din Constanța, armat cu beton rezistent la cutremure puternice

Echipele de muncitori, restauratori și specialiști, implicați de aproape nouă luni în proiectul de consolidare și reabilitare a Cazinoului din Constanța, sunt într-o fază avansată a lucrărilor, cele mai dificile intervenții fiind în interior, la planșeele deteriorate ale monumentului.

Cazinoul, refăcut după proiectul original

“Fereastra scoică ce a fost decopertată, este în stare foarte bună, trebuie doar puțin recondiționată. În schimb, fereastra scoică dinspre acvariu a fost recondiționată de-a lungul vremii de 4-5 ori. Vorbim despre o fereastră cu o deschidere foarte mare, expusă tot timpul la mediu exterior, mediul salin a acționat coroziv asupra ei așa că unele bucăți au fost înlocuite sau sudate ori au fost înlocuite ferestrele sau puse alte nervuri așa că ea a ajuns să fie diferită față de cea originara”, explică arhitectul Radu Cornescu.

El spune că, având ca model cealaltă fereastră se poate face o analiză ca similitudine si refăcută întocmai. Toată această fereastră (dinspre Acvariu) a fost curățată, sablată și vopsită pentru a fi recondiționată după modelul ferestrei în oglindă. Și la acoperișul Cazinoului se lucrează în ritm alert, iar în exterior se consolidează zidul de sprijin al promontoriului.

„Urmează să se pună învelitoare si pe partea acoperișului cu înclinație mare, dar aici se va pune tablă care imita solzii. Pe partea dinspre Comandamentul Marinei deja a fost montată și acum se lucrează la partea dinspre mare. Pe partea exterioară a Cazinoului, zidul care înconjoară promontoriul trebuie consolidat. S-a săpat până la talpa fundației vechiului zid, s-a armat, s-au pus grinzile de fundare pentru a se consolida toată această parte a promontoriului”,  a declarat Cornescu.

Lucrările la Cazinoul din Constanța vor respecta proiectul original, cu detaliile arhitecturale din anul 1910. Pe lângă restauratori și experți în monumente istorice, peste 150 de muncitori vor lucra timp de doi ani și jumătate pentru restaurarea Cazinoului. Lucrările au început la 15 ianuarie, în urma a patru licitații și după desemnarea de către Compania Națională de Investiții a câștigătorului, Aedificia Carpaţi SA (lider de asociere).

Valoarea cu TVA a contractului este de aproape 12 milioane de euro, iar, conform proiectului semnat, durata de execuţie a contractului este de 30 de luni, dintre care trei luni au fost rezervate activităţii de proiectare. După finalizarea lucrărilor, Cazinoul va fi redat circuitului public. Va deveni un centru cultural şi de divertisment care va găzdui evenimente cultural- artistice. .

 

 

 

PAGINA ANTERIOARA

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: