Tânărul era elev la un liceu din Bistriţa în 2011 şi a fost bătut de poliţişti chiar în sediul Inspectoratului de Poliţie Bistriţa – Năsăud, într-o anchetă care viza spargerea unui magazin din faţa blocului în care acesta locuia, potrivit observator.tv

Anchetatorii s-au dus direct la şcoală şi l-au scos pe băiat din timpul orei, i-au chemat părinţii acolo şi le-au cerut să îşi dea acordul să-l ducă pe adolescent la Inspectorat, pentru interogatoriu. Speriaţi, oamenii au fost de acord, dar le-au cerut poliţiştilor să nu îl lovească, pentru că are probleme psihice, fiind înregistrat pacient la psihiatrie.

Băiatul avusese un accident în sala de gimnastică a şcolii şi căzuse în cap, comportamentul lui schimbându-se total după acest nefericit eveniment. Ajunsese să se învârtă în medii dubioase, să consume chiar etnobotanice şi să fie luat la ochi de poliţişti, tocmai de aceea aceştia au venit la el şi l-au dus la audieri ca suspect în cazul jafului de la magazin.

Poliţiştii l-au bătut până a făcut pe el

În timpul interogatoriului de la sediul IPJ Bistriţa, la care a luat parte şi actualul şef al instituţiei, unul dintre poliţişti l-a lovit cu un pulan în cap până i-a spart băiatului un timpan. De frică, acesta a făcut pe el, fiind batjocorit de anchetatori pentru asta. 

Avocatul Sergiu Rădăcină s-a luptat la CEDO pentru dreptatea băiatului şi România a fost condamnată şi va trebui să plătească despăgubiri victimei abuzului poliţiştilor: "L-au bătut bine, iar Moldovan, actualul şef al IPJ, l-a şi urecheat. Poliţistul Marian l-a bătut, doar el, ceilalţi asistau şi-l batjocoreau. I-au dat un leu când l-au eliberat, să aprindă lumânări, ca să nu-l mai prindă şi altădată."

Familia a mers la spital cu copilul, i-au făcut fotografii, apoi seara au fost chemaţi din nou la Poliţie. Acolo apăruse un martor care spunea că băiatul bătut intrase în magazin cu un pistol de jucărie şi o tâlhărise pe vânzătoare.

Ulterior, cazul a fost clasat, pentru că poliţiştii nu au putut aduna probe care să incrimineze pe cineva.

Avocatul băiatului a făcut a doua zi după bătaie plângere pentru tortură pe numele poliţistului Marian Ştefan, dar şi pentru ceilalţi agenţi care l-au lăsat să-l bată pe băiat. Timp de mai mulţi ani dosarul a fost clasat în trei rânduri, până când avocatul a făcut plângere la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

Statul român a fost condamnat la CEDO după ce părinții unui adolescent din Bistrița au reclamat că băiatul a fost luat de la școală de polițiști și dus la sediul Inspectoratului de Poliție. Aici polițiștii l-au bătut și batjocorit ca adolescentul, care avea și probleme psihice, să recunoască o faptă pe care nu o făcuse

Şi pe 16 octombrie CEDO a dat sentinţa, favorabilă tânărului. În unanimitate judecătorii Curţii au decis că România e condamnată pentru încălcarea articoului trei al Convenţiei Drepturilor Omului, articol care prevede că "nimeni nu poate fi supus torturii, nici pedepselor inumane sau tratamentelor degradante." Tânărul va primi din partea statului român o despăgubire de 9.000 de euro.

 

Te-ar putea interesa și: