Evenimentul Zilei > Sport > Caz șocant în medicina internațională. Este în comă de 39 de ani, din cauza unui anestezist care a greșit doza
Caz șocant în medicina internațională. Este în comă de 39 de ani, din cauza unui anestezist care a greșit doza

Caz șocant în medicina internațională. Este în comă de 39 de ani, din cauza unui anestezist care a greșit doza

Un fost internațional francez, Jean-Pierre Admas, a intrat în comă în anul 1982 și de atunci nu și-a mai revenit. În tot acest timp, soția i-a fost alături.

Unul dintre cele mai șocante cazuri din medicina internațională este cel al lui Jean-Pierre Admas. Un fost fotbalist francez, născut în anul 1948, la Dakar, în Senegal. Fundaș central, a trecut pe la echipele Entente, Nimes, Nice, Mulhouse și Chalon. Apogeul l-a prins în perioada 1977-1979, atunci când a evoluat pentru PSG. A fost un nume important în fotbalul din Hexagon, dovadă și faptul că a îmbrăcat de 22 de ori tricoul primei reprezentative a Franței.

Un fost fotbalist este în comă de 39 de ani și nu e conectat la aparate

La data de 17 martie 1982, la o săptămână după ce împlinise 34 de ani, Adams s-a dus să efectueze o intervenție chirurgicală. Suferise o ruptură de ligamente și avea nevoie de operație. „Încep să mă pregătească. Anestezistul va veni în câteva minute”, i-a transmis fotbalistul soției sale, Bernadette, care îi era alături în spital.

Au fost ultimele cuvinte ale lui Jean-Pierre, care avea să intre în comă. Din cauza unei doze greșite de anestezie, a suferit un bronhospasm, o contracţie a bronhiilor care face dificilă respiraţia, iar creierul a rămas fără oxigen. 39 de ani au trecut de atunci, timp în care francezul s-a aflat într-o stare vegetativă. În anii ‘90, o instanță a decis că anestezistul și stagiarul se fac vinovați pentru că au greșit dozajul. Ei au primit câte o lună de închisoare cu suspendare și au încasat amenzi consistente.

Bernadette, soția lui Jean-Pierre Admas, i-a rămas fidelă în toți acești 39 de ani. Și l-a îngrijit în permanență pe fostul fotbalist. Francezul este incapabil să comunice și să exprime emoție, dar poate totuși să respire, să simtă, să mănânce și să tusească fără ajutorul echipamentului medical și trăiește acasă, lângă orașul Nimes.

Soția i-a fost alături în toată această perioadă

„Pe Facebook, oamenii îmi spun că ar trebui să fie deconectat de la aparate. Dar el nu este conectat. Pur și simplu nu am curajul să nu-i mai dau mâncare și apă”, spune soția ghinionistului pacient. „Are o rutină normală. Se trezește la 7 ani, mănâncă … Poate că se află într-o stare vegetativă, dar poate auzi și sta pe un scaun cu rotile”, mai spune Bernadette, care este total împotriva eutanasierii.

Marele antrenor român, Ștefan Kovacs, a lucrat cu fundașul francez, la naționala Franței. Despre el și Marius Tresor, tehnicianul a spus că reprezintă „Garda Neagră”.

În starea vegetativă prelungită (SVP), în care se află Jean-Pierre, pacientul poate respira singur, poate fi alimentat direct în stomac prin sondă nasogastrica cu alimente semilichide, în cantități normale, hidratare normală 1,5l/zi. Trebuie îngrijit normal: igienă generală și locală, schimbarea poziției în pat la câteva ore, menținut la o temperatura confortabilă, nici frig nici cald.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.