Evenimentul Zilei > Justitie > Caz revoltător. Judecătorul recidivist Ion Tudoran copiază rechizitoriile procurorilor dând sentințele după  „copy-paste”
Caz revoltător. Judecătorul recidivist Ion Tudoran copiază rechizitoriile procurorilor dând sentințele după  „copy-paste”

Caz revoltător. Judecătorul recidivist Ion Tudoran copiază rechizitoriile procurorilor dând sentințele după  „copy-paste”

Este revoltător ceea ce se arată în ancheta realizată de cetateanul.net., despre judecătorul Curții de Apel București, Corneliu Bogdan Ion Tudoran, care și-a făcut un obicei din a copia în hotărâri rechizitoriile procurorilor fără a se mai obosi să-și motiveze temenic sentințele.

Potrivit sursei menţionate, deși a fost atenționat în repetate rânduri de către Instanța Supremă, Ion Tudoran a recidivat în mai multe cauze, inclusiv în celebrul dosar Băneasa.

Sentințe date de Curtea Supremă în dosare judecate pe fond de judecătorul Ion Tudoran, descoperite de jurnaliștii Cetățeanul, arată cum cel poreclit Zeus din cauza atitudinii sale în instanță, și-a bătut joc, în repetate rânduri, de actul de justiție. Și asta chiar înainte să dea deciziile revoltătoare din dosarul Băneasa.

 Ion Tudoran nu fost tras niciodată la răspundere pentru sentințele „copy-paste”

Curtea Supremă: „Tudoran nu a analizat, în niciun fel, apărările inculpaţilor ci a copiat efectiv rechizitoriul, inclusiv cu greşeli de ortografie”, se arată în raport.

În noiembrie 2016, judecătorul Corneliu Bogdan Ion Tudoran de la Curtea de Apel București a fost lăudat de presă după ce i-a condamnat la ani grei de închisoare pe membrii unei rețele de contrabandă cu țigări. În realitate, judecătorul Tudoran și-a bătut joc de judecată și a pus în pericol tocmai actul de justiție. El și-a încălcat grav îndatoririle de judecător și s-a manifestat abuziv, ca în vremurile instanțelor staliniste, punând în pericol chiar condamnarea vinovaților.

Dar cel mai grav lucru este că nu a analizat apărările inculpaţilor și nu le-a dovedit faptele

Ca urmare a gravului exces de putere, Înalta Curte i-a anulat sentința constatând că Ion Tudoran a copiat fără nicio jenă în sentință rechizitoriul procurorilor DIICOT, cu tot cu greșelile de ortografie. Mai grav pentru un stat de drept, Judecătorul Corneliu Bogdan Ion Tudoran nu a analizat în niciun fel apărările inculpaţilor și nu le-a dovedit faptele.

„Opţiunea primei instanţe de a se limita la simpla reproducere a raţionamentelor actului de sesizare al instanţei, în forma redării ad literam a acestora, fară o contribuţie semnificată a judecătorului fondului, echivalează cu lipsa unei motivări, întrucât întregul material probatoriu administrat trebuie supus unei examinări nepărtinitoare, proprie, iar eventualele contradicţii în concluziile deduse din substanţa fiecărei probe administrate necesită a fi supuse procesului deliberativ al instanţei, în cadrul căruia doar verificarea şi evaluarea probelor prin confruntare permite aflarea adevărului, funcţie primordială a procesului penal şi nerealizată în mod satisfăcător în speţă”, au scris negru pe alb magistrații ÎCCJ.

Mai multe date despre judecătorul recidivist Ion Tudoran puteți citi pe cetateanul.ro.