Milioane de lei din fonduri europene au fost sifonate la Universitatea de Medicină Iaşi. Rectorul Vasile Astărăstoae, în epicentrul afacerilor oneroase.
Circa 20 de persoane sunt vizate în "Dosarul fraudelor la UMF", printre care cei trei reţinuţi noaptea trecută precum şi rectorul universităţii, Vasile Astărăstoae, şi fiica acestuia, Daniela Astărăstoae. Aseară, mandatele de reţinere ale directoarei administrative a UMF, Daniela Druguş, şi ale directorului Departamentului Comunicaţii, Adrian Ciureanu, expiraseră, cei doi fiind eliberaţi. Dosarul depus de DNA la Tribunal a fost pasat la Curtea de Apel Iaşi, prima instanţă declinânduşi competenţa. Cei reţinuţi au câştigat astfel un răgaz de o zi. Au trucat un proiect european de 6 milioane de lei Mai multe nume sonore ale medicinii ieşene au fost audiate în urmă cu două nopţi de către procurorii DNA în "Dosarul fraudelor la UMF". Doi directori din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie au fost reţinuţi alături de directorul firmei care a realizat platforma de e-learning pentru universitate. Cei trei sunt acuzaţi că au trucat licitaţia pentru proiectul european. Întâi a fost reţinut Adrian Ciureanu, iar la ceva timp după au fost reţinuţi şi Daniela Druguş şi Corvin Pughin, directorul firmei Maguay. Firma este cea care a realizat platforma de e-learning a universitătii de Medicină şi Farmacie, printr-un proiect cu fonduri europene în valoare de peste 6 milioane de lei. Proiectul european de trucarea căruia sunt acuzaţi cei trei se referă la o platformă de e-learning care permite studenţilor accesul la toată documentaţia de curs şi la informaţii suplimentare dar şi examinarea prin mijloace electronice. Adrian Ciureanu, asociat cu rectorul Astărăstoae Între cei doi directori reţinuţi şi rectorul Astăraăstoae există o relaţie de prietenie de mai mult timp. Daniela Astărăstoae a lucrat mult timp pentru SC ECongres SRL, firmă care aparţine lui Adrian Ciureanu şi care se ocupă de organizarea evenimentelor medicale. Înfiinţată din 2003, E-Congres a lucrat de mai multe ori cu Universitatea de Medicină şi Farmacie în cadrul căruia director al Centrului de Comunicare este acelaşi Adrian Ciureanu. Din anul 2009, firma şi-a schimbat numele în E-Congres Medical Events, iar ca persoană de contact apare medicul Sorin Mărgineanu. Ciureanu nu mai apare oficial, însă a rămas în spatele firmei. Daniela Druguş, avere de sute de mii de euro Directorul general administrativ al UMF Iaşi are o avere impresionantă şi cel mai mare salariu dintre angajaţi, 15.400 de lei lunar. Daniela Druguş este posesoarea a două vile în oraş, trei terenuri şi autoturisme. Numai vila din Copou, de pe aleea Mihail Sadoveanu, valorează câteva sute de mii de euro. Pe lângă salariul de la UMF, Druguş mai primeşte aproape 30.000 de lei anual din activităţile în cadrul Fundaţiei "Gr.T. Popa".
Surse judiciare demne de toată încrederea spun că afacerile oneroase de la UMF Iaşi, universitate care a accesat fonduri europene de zeci de milioane de euro, sunt mult mai complexe, următoarele 48 de ore fiind decisive pentru anchetă. Procurorii spun că în dosarul "E-learning" şpaga a constat în aparatură în valoare de 93.518 lei şi într-o sponsorizare de 54.000 de lei. "I-a crescut tensiunea dimineaţă, când a fost chemat la DNA. Situaţia este acum stabilă." DR. DIANA CIMPOEŞU, purtător de cuvânt al Spitalului "Sf. Spiridon"" L-A LUAT TENSIUNEA Rectorul s-a asuns de DNA în spital Rectorul UMF se află în acest moment internat în secţia de Cardiologie a spitalului "Sf. Spiridon". Medicului i-a crescut tensiunea în această dimineaţă din cauza faptului că fusese chemat la audieri la DNA. "În acest moment, starea lui este stabilă. Nu ştiu când va putea pleca, depinde de felul în care se simte", a spus Diana Cimpoeşu, purtător de cuvânt al Spitalului "Sf.Spiridon". Şi fiica lui Astărăstoae trebuia să se prezinte astăzi la DNA, însă până acum aceasta nu a ajuns. Adrian Ciureanu a fost eliberat acum două ore după ce ordonanţa de reţi nere a expirat. Tribunalul Iaşi a declinat competenţa de soluţionare către Curtea de Apel Iaşi. "În acest moment, clientul meu este o persoană liberă. Curtea de Apel Iaşi va decide în noaptea asta, mâine sau poimâine dacă va fi arestat preventiv. Din câte stiu eu, dosarul nu a plecat încă spre Curtea de Apel", a spus Liviu Bran, avocatul lui Ciureanu.