După un proces în care judecătorul a purtat o cravata cu o seringă agăţată ostentativ care să semnifice sprijinul său pentru pedeapsa cu moartea, Robert Sparks, 45 de ani, a fost declarat mort, ieri, la ora 18,39 într-un penitenciar din Texas.

El a fost condamnat în 2008 la moarte pentru că şi-a înjunghiat soţia şi cei doi băieţi cu vârste de 9 şi 10 ani, nu înainte de violarea fiicelor vitrege cu vârste între 12 şi 14 ani. La scurt timp după săvârşirea acestor orori, el a explicat că s-a răzbunat pentru că, spunea el, soţia sa ar fi încercat să-l otrăvească. În recurs, avocaţii săi au solicitat Curţii Supreme a Statelor Unite să suspende executarea motivând că clientul lor suferea de retard mintal şi psihoză, ceea ce, după părerea lor, l-ar face neeligibil pentru pedeapsa cu moartea.

Ei au subliniat, de asemenea, că procesul a fost influenţat de opţiunea unui executor judecătoresc de a purta o cravată neagră de care a agăţat o seringă albă, despre care au spus că ar fi putut influenţa juraţii.

Cu câteva ore înainte de execuţie, Înalta Curte a respins cererea. Judecătoarea Sonia Sotomayor a calificat opţiunea executorului judecătoresc drept „deranjantă”, dar a arătat că nu există nicio dovadă că juraţii au văzut acest amănunt. Cu toate acestea, ea a solicitat judecătorilor scoaterea pe viitor a hainelor din litigii. Robert Sparks este a şaptea persoană executată în Texas de la începutul anului şi a 16-a în Statele Unite, potrivit celor relatate de Mirror.