O poveste incredibilă a fost sursa unui documentar Netflix realizat recent. Jan Broberg a fost răpită de două ori, când avea 12 ani și 14 ani, de  Robert "B" Berchtold, un prieten de familie.

Totul a început în 1974, în Pocatello, un orășel din Idaho (SUA). Robert și Mary Ann Broberg erau prototipul unei familii liniștite: mama cânta în corul bisericii mormone din localitate, era casnică, avea grijă de cele trei fete, Jan, Karen și Susan, a dezvăluit publicația dailymail.co.uk, citată de Libertatea. Acesta e punctul în care în perisaj apare Robert „B” Berchtold. Planul lui era clar d ela început: să aibă rtelații cu fiica cea mare a familiei, Jan, în vârstă de 12 ani. Nu a precupețit niciun efort. S-a împrietenit cu mama fetei, apoi cu soțul ei, i-a sedus pe cei doi adulți, iar după ec a întreținut relații sexuale cu ei, i-a șantajat. Aparent, era bunul și dragul lor prieten de familie. „Am început o relație homosexuală cu Bob doar pentru a ajunge mai ușor la Jan. Ea era obsesia mea”, a recunoscut, peste ani, Robert. Apoi a reușit să o seducă și pe Mary Ann, soția acestuia.

”Extratereștrii vor extermina lumea dacă nu facem un copil”

Folosind aceste „slăbiciuni” pentru a-i dirija cum voia el pe părinții fetei. Robert „B” Berchtold a violat-o în mod repetat pe Jan, spunându-i că este implicată într-o operațiune de salvare a propriei specii și că, dacă nu va naște un copil până nu va împlini vârsta de 16 ani, o sora sau tatăl său ar putea să dispară răpiți de extratereștri, arată jurnaliștii.

Documentarul Netflix spune coșmarul acestei familii, care a durat 31 de ani, până în 2005, când Robert „B” Berchtold s-a sinucis.

Pe 17 octombrie 1974, Robert a luat-o pe Jan la călărie, dar nu s-au mai întors timp de aproape o săptămână, timp în care părinții fetei nu i-au anunțat dispariția autorităților. Bărbatul i-a dat un somnifer, minâind că e o pastilă antialergică. Când s-a trezit, fata era legată de mâini și de picioare într-o rulotă, iar Robert i-a prezentat două voci – Zeta și Zethra – ale extratereștirlor. „Erau anii 70, nu știam despre așa ceva, despre persoane care molestează copii. Am fost atât de credul”, a mai spus Bob, conform surselor citate. „Fratele meu a fost dintotdeauna un pervers sexual. Îi plăceau fetițele, era un pedofil”, a recunoscut Joe Berchtold, fratele lui Robert. FBI i-a găsit pe Robert și pe Jan peste cinci săptămâni la Mazatlan, în Mexic, unde căsătoriile erau legale de la vârsta de 12 ani. Dar acesta deja o făcuse pe Jan să îl iubească. Instanța l-a trimis pe pedofil după gratii, cu o condamnare de cinic ani, din care a executat însă doar o lună și jumătate.

A doua răpire

Pe 10 august 1976, Jan a dispărut din nou, iar familia a așteptat două săptămâni până a alertat autoritățile. A fost salvată a doua oară pe 17 noiembrie 1976. „Jan avea două personalități când s-a întors acasă. O săptămână întreagă putea fi acea Jan pe care o cunoscusem. Apoi se transforma în cu totul altcineva”, a spus Karen, sora ei. Robert a pledat nebun și a scăpat cu o pedeapsă de doar șase luni, iar după un an a fost condamnat din nou pentru  molestarea altui copil. Jan și Mary Ann au publicat, în 2004, o carte despre povestea lor și au ținut conferințe prin toată America despre pedofili și prădători sexuali. În prezent fata molestată este actriță.
 

 

Citește și: