Cavalerii templieri, reuniţi în Sala Unirii

Cetatea istorică din Alba-Iulia a fost „invadată“ sâmbătă de aproximativ 150 de persoane îmbrăcate în mantii albe, cu însemne roşii.

Toţi sunt cavaleri templieri şi au venit din Franţa, Olanda, Danemarca, Macedonia, Republica Moldova şi din toată România, la invitaţia Comanderiei „Iancu de Hunedoara“ a Ordinului Suprem Militar al Templului din Ierusalim (OSMTH). Acesta se doreşte a fi un continuator al Ordinului Cavalerilor Templieri, înfiinţat în anul 1118.

Perceptoratul Transilvaniei a ales să organizeze capitulul internaţional al OSMTH, întâlnirea anuală, la Alba- Iulia şi din dorinţa de a promova în Europa imaginea acestui oraş definitoriu pentru România. Potrivit comandantului Comanderiei „Iancu de Hunedoara“, Cosmin Suciu, un capitul internaţional înseamnă în primul rând întâlnirea Marilor Priori din ţările participante. Aici s-au sărbătorit şi cinci ani de la primele înnobilări de cavaleri templieri în România. Ceremonial cu uşile închise Prezenţa atâtor persoane îmbrăcate în mantii albe, unii cu mănuşi şi săbii, alţii purtând doar diferite însemne în piept, a stârnit curiozitatea albaiulienilor şi a turiştilor. Sub asaltul aparatelor de fotografiat, cavalerii nu au dat senzaţia că ar vrea să se ascundă. La intrarea în Sala Unirii însă, presei i s-a permis doar să ia câteva imagini. Procedurile ceremonialului din spatele uşilor închise rămân un mister.

„Oamenii s-au strâns în jurul unei idei de cavalerism. Ordinul s-a reformat, este un ordin modern ecumenic şi încercăm să facem bine. Asta e tot. În rest, legendele frumoase care circulă, faptul că avem un anumit echipament sunt mai puţin spectaculoase pentru noi, spectaculos este din exterior. De fapt este o muncă grea, dacă vrei să te implici, ai sufletul curat“, a explicat Cosmin Suciu. Potrivit acestuia, în România sunt în total circa 500 de templieri, care se ocupă de ajutoarea celor nevoiaşi - săraci, bolnavi, văduve, dezmoşteniţi, dar şi de sprijinirea cu burse a copiilor şi tinerilor.