Evenimentul Zilei > Social > „Cavalerii” lui Iohannis și Marea Britanie. Decretele au fost semnate
„Cavalerii” lui Iohannis și Marea Britanie. Decretele au fost semnate

„Cavalerii” lui Iohannis și Marea Britanie. Decretele au fost semnate

Președintele României, Klaus Iohannis, a decorat o serie de personalități culturale pentru merite în promovarea imaginii țării peste hotare.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, marţi, decretele de decorare a actriţei Anamaria Marinca, muzicienilor Alexandra Ioana Dariescu şi Alexander Bălănescu şi a artiştilor Simona Ligia Demetrescu Piovan (Nora Blaj) şi Radu Bogdan Mihai, pentru contribuţia „majoră” la promovarea imaginii României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria B – „Muzică”, pianistei Alexandra Ioana Dariescu şi violonistului şi compozitorului Alexander Bălănescu, în semn de „apreciere pentru dăruirea şi talentul interpretativ puse în slujba artei, pentru măiestria artistică şi locul deosebit pe care îl au în viaţa cultural-artistică a ţării, pentru talentul, dăruirea şi profesionalismul care au dus la îmbogăţirea culturii şi spiritualităţii universale, promovând imaginea României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord”.

Preşedintele Iohannis i-a decorat, de asemenea, pe Simona Ligia Demetrescu Piovan (Nora Blaj), artist vizual, şi Radu Bogdan Mihai, artist plastic, cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria C – „Artele plastice” în semn de „recunoaştere şi apreciere pentru importanta şi prestigioasa carieră pusă în slujba artelor plastice, pentru talentul, dăruirea şi profesionalismul care au dus la îmbogăţirea culturii şi spiritualităţii universale şi pentru contribuţia majoră la promovarea imaginii României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord”.

De asemenea, şeful statului a conferit actriţei Anamaria Marinca Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria D – „Arta spectacolului” în semn de „recunoaştere şi apreciere pentru importantele prezenţe artistice, în care talentul, energia şi dăruirea au dat viaţă şi frumuseţe rolurilor interpretate, pentru contribuţia majoră la promovarea imaginii României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord”.

Ce sunt aceste distincții

Cancelaria Ordinelor este structura din cadrul Administraţiei Prezidenţiale care răspunde în principal de îndeplinirea atribuţiei constituţionale a Preşedintelui României de a conferi decoraţii şi titluri (art. 94 din Constituţia României, republicată).

Înfiinţarea şi atribuţiile Cancelariei Ordinelor sunt stabilite prin Legea nr. 29/2000 privind sistemul naţional de decoraţii al României. Cadrul juridic care reglementează decoraţiile româneşti cuprinde nu mai puţin de 32 de legi, însoţite de regulamente specifice privind descrierea şi acordarea fiecărei decoraţii în parte.

În principal, Cancelaria Ordinelor are rolul de a asigura punerea în aplicare a prevederilor legale privind acordarea decoraţiilor către persoane fizice (cetăţeni români şi străini) sau juridice, iar aceasta se realizează printr-o paletă foarte diversă de activităţi, de la elaborarea proiecţiei bugetare pentru acoperirea necesarului de decoraţii, supunerea spre aprobare Preşedintelui României a cotei anuale de decoraţii pe tipuri, grade sau clase, avizarea propunerilor de decorare şi încadrarea legală, până la elaborarea decretelor prin care sunt conferite decoraţiile.

Totodată, Cancelaria Ordinelor gestionează baza de date cuprinzând persoanele decorate, colaborează cu Consiliile de Onoare ale fiecărui ordin în vederea desfăşurării activităţii acestora şi relaţionează cu alte instituţii sau cu diverse categorii de petiţionari, în ceea ce priveşte domeniul său de activitate.

Trebuie menţionat, de asemenea, că în cadrul contactelor bilaterale la nivel de şefi de stat, care implică schimburi de decoraţii, Cancelaria Ordinelor asigură expertiza necesară, punând la dispoziţia Preşedintelui României – dar şi altor instituţii interesate – documentări referitoare la decoraţiile româneşti şi străine. Tot Cancelaria Ordinelor gestionează evidenţa Decretelor emise de Preşedintele României, precum şi transmiterea acestora instituţiilor în drept, se arată pe pagina de internet Presidency.ro.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: