Instanța supremă a rămas în pronunțare cu privire la suspendarea dosarului în care se judecă apelul fostului procuror Emilian Eva – cel care a instrumentat dosarul ICA, în care a fost condamnat Dan Voiculescu – și trimiterea la Curtea de Justiție a Uniunii Europena a unui set de patru întrebări care vizează aplicarea deciziei CCR 417/2019. Procesul lui Darius Vâlcov și cel al lui Constantin Niță sunt deja suspendate și așteaptă o soluție din partea ICCJ.
UPDATE: ÎCCJ s-a pronunțat în cazul lui Emilian Eva. Instanța a respins cererea de disjungere a cauzei formulate de intimații inculpați Eva Bianca Mădălina și Eva Ioan. În majoritate admite cererea de sesizare a Curții de Justiție a Uniunii Europene în vederea pronunțării unei hotărâri preliminare.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Este vorba despre o situație juridică întâlnită tot mai des la ICCJ, după ce Curtea Constituțională a dat publicității motivarea deciziei prin care a constatat că la cea mai înaltă instanță civilă din România completurile de trei judecători au funcționat ilegal. Mai exact, aceste completuri de penal nu erau unele specializate în cauze de corupție, așa cum prevede legea.
Până în prezent două dosare au fost suspendate pentru a se pronunța CJUE, cu sediul la Luxembourg, dacă ICCJ e obligată sau nu să țină cont de decizia CCR, cu argumentul că hotărârea instanței de contencios constitutional ar interfera cu directivele UE. Este vorba despre dosarul lui Darius Vâlcov și cel al lui Constantin Niță, care sunt deja suspendate și așteaptă o soluție din partea ICCJ.
Fostul procuror Emilian Eva a fost condamnat, pe data de 17 octombrie 2017, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la 2 ani şi 11 luni de închisoare cu suspendare pentru luare de mită şi acte de comerţ incompatibile cu funcţia, dar şi la plata unei amenzi în valoare de 12.000 de lei pentru fals în declaraţii. Instanţa a mai dispus confiscarea de la fostul procuror a unor sume de bani şi tablouri, dar şi menţionerea sechestrului pe un imobil din Iaşi.
Procurorul Emilian Eva a fost suspendat după ce a fost trimis în judecată de DNA, în septembrie 2015, pentru luare de mită, spălare de bani, efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine de bani, bunuri, ori alte foloase necuvenite şi fals în declaraţii.
Potrivit anchetatorilor, în cursul lunilor mai - iunie 2014, perioadă în care o rudă a sa se afla internată în spital, Emilian Eva i-a solicitat unui medic să depună toate diligenţele profesionale „ca să fie bine pentru toată lumea”, în sensul de a-i acorda tratamentul de specialitate persoanei internate.
„Ulterior acestei solicitări, în data de 16 iunie 2014, inculpatul Eva Emilian a dispus printr-o ordonanţă clasarea unei cauze penale, respectiv renunţarea la urmărirea penală faţă de medicul respectiv, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită, înşelăciune, purtare abuzivă, fals intelectual, uz de fals. Soluţia a fost dispusă la un interval de patru zile de la data repartizării dosarului respectiv procurorului Eva Emilian”, arăta DNA.
După soluţionarea favorabilă a acestei cauze, în intervalul august 2014 - ianuarie 2015, Emilian Eva a pretins şi primit de la medicul respectiv diverse bunuri şi foloase necuvenite drept contraprestaţie pentru soluţia favorabilă adoptată.
Emilian Eva a devenit cunoscut după ce l-a trimis în judecată, în 2008, pe Dan Voiculescu, în dosarul ICA, în care omul de afaceri a fost condamnat la 10 ani de închisoare.