Căutările victimelor cutremurului din Italia, oprite

Căutările victimelor cutremurului din Italia, oprite

Operaţiunile de căutare a supravieţuitorilor au fost oprite ieri, la şase zile de la producerea cutremurului de lunea trecută.

Seismul puternic de 6,3 grade pe scara Richter a fost urmat de alte 800 replici, dintre care nouă au avut magnitudinea între 4-5 grade pe scara Richter, îngreunând astfel operaţiunile de salvare şi punând în pericol viaţa celor care au participat la căutarea supravieţuitorilor.

Unul dintre voluntarii care s-a alăturat operaţiunilor a murit săptămâna trecută, în urma unui atac de cord. Bărbatul de aproape 40 de ani venise dintr-o localitate apropiată.

În ceea ce priveşte bilanţul supravieţuitorilor, aproape 40.000 de persoane au fost salvate. Conform informaţiilor oferite de premierul Berlusconi, aproape 15.000 de oameni au fost cazați în hoteluri şi în casele altor persoane,  iar 24.000 stau în corturile din taberele instalate de autorităţi.

Ne puteți urmări și pe Google News

La scurt timp de la producerea seismului, specialiştii au analizat imaginile surprinse pe satelit, cu regiunea Abruzzo, în care se află şi oraşul Aquila, cel mai devastat de cutremur. Agenţia Spaţială Italiană a anunţat că după ultimele măsurători localitatea s-a deplasat cu 15 centimetri, în urma mişcărilor plăcilor tectonice.

În acest moment continuă următoarea etapă, cea a evaluărilor proprietăţilor avariate şi verificarea materialelor din care au fost realizate clădirile construite în ultimii 15 ani. Există semne de întrebare cu privire la calitatea acestora şi a respectării normelor de construcţie pentru protecţia împotriva seismelor.

În Aquila, spitalul a suferit daune majore, iar căminul studenţesc s-a prăbuşit, zeci de studeţi fiind găsiţi morţi printre dărâmături. Acestea erau clădiri destul de noi şi fuseseră clasificate drept sigure împotriva cutremurelor. Românii arestaţi pentru furt în Aquila, nevinovaţi

Vinerea trecută, mai multe persoane de cetăţenie română au fost arestate de autorităţile italiene pentru furt din casele distruse de cutremur.

Ultimul caz relatat de presa italiană este cel al unei românce de 51 de ani acuzată, împreună cu alte trei persoane, că a sustras, dintre dărâmăturile casei unui bătrân invalid în casa căruia era manejeră, mai multe bunuri, bijuterii şi 100.000 de euro.

Din primul moment în care au fost arestaţi, românca Elena Vicu, fiul acesteia şi încă două persoane, Ştefania şi Ioan Popa, şi-au susţinut nevinovăţia pentru acuzaţia de furt agravat, menţionând că proprietarul casei ştia de prezenţa lor acolo.

Surprinşi în momentul în care aceştia căutau printre dărâmături, au fost duşi în arest preventiv. Ancheta realizată la scurt timp a susţinut declaraţiile românilor, în casă fiind găsită suma deţinută de italian, 100.000 euro şi bijuteriile. Cu toate acestea, fiul acesteia a primit şase luni cu suspendare, întrucât în maşina acestuia a fost găsită o bâtă de baseball.

Agenţia de presă Ansa relatează că românca a declarat că este o persoană onestă şi că a intrat de mai multe ori în casa bătrânului, în absenţa acestuia, şi că niciodată nu a lipsit un lucru. “Eu ţin la Luigi (bătrânul în casa căruia lucra, n.r.) şi nu i-aş fi făcut nicioadă vreun rău. Noi suntem persoane oneste. Am intrat în casă cu acordul acestuia, pentru a ne lua lucrurile şi a ne întoarce în România", a declarat românca, după ce instanţa a anunţat verdicul de nevinovăţie. Belusconi a oferit trei dintre casele sale

În cursul zilei de vineri, premierul Silvio Berlusconi s-a aflat în Aquila, alături de preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano şi alţi înalţi funcţionari, pentru a participa la funeraliile victimelor cutremurului din 6 aprilie, în care au murit 297 de persoane.

Ceremenonia a fost realizată în prezenţa secretarului personal al Papei, care a trimis un mesaj supravieţuitorilor şi rudelor victimelor decedate. Pentru oficializarea acesteia, Papa a dat o dispensă, întrucât era vorba despre Vinerea Mare.

Referitor la arestarea românilor, premierul acesta s-a declarat mulţumit de promptitudinea cu care autorităţile au reacţionat. După gafa comisă la câteva zile de la cutremur, în care i-a sfătuit pe supravieţuitori să considere adăpostul în corturi ca un weekend în camping, Berlusconi a declarat vineri că oferă trei dintre vilele sale la dispoziţia sinistraţilor.

Cazul românilor a fost anchetat în regim de urgenţă. În acest sens, Berlusconi a mai declarat presei că procedura de urgenţă în cazul celor patru români a fost aleasă pentru "a da un răspuns imediat acestor fapte şi pentru a ca ele să se repete”.

Între timp, un alt român aşteaptă verdictul în cazul său, după ce a fost arestat de poliţia italiană la începutul săptămânii trecute, printre ruinele unor locuinţe din Aquila, pentru o faptă similară de furt agravat. Pe lângă români, alţi cetăţeni italieni au fost arestaţi, încă de luni seara tot pentru furt în Aquila.