De când sunt obligatorii cauciucurile de iarnă? Șoferii trebuie să se pregătească din timp pentru schimbarea vremii

De când sunt obligatorii cauciucurile de iarnă? Șoferii trebuie să se pregătească din timp pentru schimbarea vremii Sursa foto: Arhiva EVZ

Meteorologii ANM anunță un val de aer rece care va tranzita România în această săptămână, iar temperaturile joase și ceața îi obligă pe șoferi să își pregătească mașinile pentru sezonul rece. De săptămâna aceasta, din cauza condițiilor meteo, cauciucurile de iarnă devin obligatorii.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță temperaturi scăzute pe timpul nopții și dimineața, iar ceața va fi prezentă în mai toate regiunile. La mijlocul acestei săptămâni, România va fi tranzitată și de un val de aer rece care va aduce precipitații sub formă delapoviță și ninsoare. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii declară faptul să au intrat deja în comandamentul de iarnă. Aceștia vin cu avertizări și pentru șoferi, pe unele șosele formându-se polei.

România va fi tranzitate de un val de aer rece, care va aduce temperaturi scăzute în vestul, nordul și centrul țării, acolo unde temperaturile sunt acum ușor mai ridicate. Sunt anunțate precipitații pe arii restrânse sub formă de lapoviță și ninsoare, iar ceața va fi prezentă în mai toate regiunile țării atât dimineața, cât și seara.

Când sunt obligatorii cauciucurile de iarnă

Având în vedere condițiile meteo nefavorabile anunțate zilele următoare, șoferii trebuie să își pregătească mașinile pentru sezonul rece. Potrivit legii, atunci când pe șosea sunt depuneri de zăpadă sau pojghiță de gheață, autoturismele trebuie să fie echipată cu cauciucuri de iarnă. Aceste fenomene meteorologice sunt anunțate zilele următoare în marea majoritate a regiunilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Când avem ceață, înseamnă că umiditatea e ridicată iar dacă la nivelul solului avem temperaturi uşor sub zero grade, în zonele de pod, zone de apă, acele picături pot să înghețe pe carosabil”, a declarat Meda Andrei, meteorolog ANM.

Din cauza poleiului, un accident în lanț a avut loc zilele trecute la Mureș. 21 de autoturisme s-au ciocnit din cauza condițiilor nefavorabile, administratorul drumului fiind sancționat cu o amendă de 15.000 de lei.

Autoritățile încep pregătirea pentru sezonul rece! Unele primării au deja stocuri făcute

Deoarece sunt anunțate condiții meteo nefavorabile, primăriile din Capitală au început să verifice firmele de salubritate cu privire la pregătirea pentru sezonul rece. Primarul sectorului 6 susține că sunt deja stocuri de sare, iar utilajele pentru deszăpezire sunt pregătite.

„Suntem pregătiţi, dacă e să ningă vor ieşi utilajele pe stradă. Avem 37 de sărăriţe, 12 pluguri, 11 încărcătoare frontale, 5 cisterne şi 3 minifreze la care se adaugă încă 10 utilaje ale ADP. Ca stocuri avem 5.000 de tone de sare şi 1200 de tone de ecotau. avem mobilizaţi 500 de oameni gata să intervină imediat”, a declarat Ciprian Ciucu, primarul sectorului 6.

Sectorul 1 nu este chiar atât de bine pregătit, mai ales în urma scandalului din vară legat de gunoi. Firma de salubritate susține că activitatea de deszăpezire este compromisă din cauza datoriilor. Primarul sectorului 1 trebuie să achite acestora suma de opt milioane de lei restantă de la acțiunile de deszăpezire de anul trecut.