Catre a treia Intifada

Ciocnirile de pe Esplanada Moscheilor reaprind revolta palestiniana.

Ciocniri violente au izbucnit ieri pe Esplanada Moscheilor din Ierusalim, dupa ce politia israeliana i-a dispersat prin actiuni in forta pe credinciosii palestinieni care protestau fata de controversatele sapaturi arheologice israeliene din vecinatatea locului sfant al islamului. 35 de persoane au fost ranite, 20 de palestinieni si 15 politisti israelieni, relateaza AFP.

Sute de politisti purtand casti si scuturi de protectie au intrat pe esplanada imediat dupa rugaciunea de vineri. Ei au lansat petarde si grenade lacrimogene pentru a dispersa manifestantii care aruncau cu pietre in directia lor.

Numerosi musulmani au fugit din calea tirurilor si a gazelor lacrimogene si s-au refugiat intr-o mare busculada in interiorul moscheei al-Aqsa.

Femeile s-au adapostit la Domul Stancii, in strigate de panica. Credinciosii musulmani au putut apoi sa paraseasca locul sfant in urma unui acord incheiat intre aceasta si reprezentantii Waqf, oficiul pentru bunurile religioase musulmane.

Muftiul Ierusalimului, Mohammad Hussein, a condamnat virulent "aceasta agresiune flangranta impotriva al-Aqsa si a credinciosilor". 27 de musulmani acuzati ca au luat parte la provocari au fost arestati, conform unui purtator de cuvant al politiei israeliene, potrivit caruia fortele de ordine "controleaza complet situatia".

Ciocniri au avut loc si la intrarea in Orasul Vechi, intre fortele israeliene si palestinienii care au fost impiedicati sa patrunda pe Esplanada.

Zidul Plangerii, principalul loc sfant al iudaismului, situat la marginea esplanadei, a fost evacuat de credinciosii evrei de teama sa nu fie loviti de pietrele aruncate de musulmani.

Zi de furie concretizata

Presedintele palestinian Mahmoud Abbas a denuntat "represiunea israeliana". "Astazi e zi de furie in Palestina din cauza masurilor luate de ocupanti in Ierusalim", a spus acesta, aflat in vizita in Arabia Saudita.

Israelul a inceput lucrari arheologice inainte de instalarea unei rampe de acces catre Poarta Magrebinilor. Potrivit Waqf, lucrarile ameninta camerele subterane si fundatia Esplanadei, un loc cu potential exploziv.

Lucrarile lansate marti de Israel, la Poarta Magrebinilor, au provocat puternice proteste din partea palestinienilor si intregii lumi arabe, care au fost chemati ieri la o "zi de furie" pentru a manifesta impotriva santierului.

Ieri, doar barbatii musulmani cu varsta de peste 45 de ani, detinatorii cartilor de identitate emise de Israel si femeile, indiferent de varsta, au primit permisiunea de a patrunde pe Esplanada.

In cursul diminetii, seful tribunalelor religioase palestiniene, Tayssir al-Tammi, le-a cerut palestinienilor sa se duca la moscheia al-Aqsa pentru a o proteja. Manifestatii de protest au avut loc si in Hebron, in Cisiordania, dar si aproape de barajul militar de la Qalandia, intre Ierusalim si Ramallah.

Potential exploziv

Ciocnirea religiilor

Zona moscheii al-Aqsa este loc de intalnire a celor trei mari religii monoteiste.  Pentru evrei, este cel mai sfant loc, unde a existat Templul lui Solomon si Al doilea templu, distrus de romani.

Religia musulmana spune ca de aici Profetul Mahomed s-a ridicat la cer, in timpul unei calatorii nocturne prin Ierusalim. Si crestinii considera sfant acest loc pentru ca in fostul templu Iisus si-a propavaduit invataturile.

In 1996, decizia municipalitatii israeliene de a sapa un tunel in apropierea Esplanadei a declansat revolte soldate cu peste 80 de morti. Pe 28 septembrie 2000, vizita pe Esplanada a fostului premier Ariel Sharon a declansat atunci furia palestiniana si a doua Intifada.