Evenimentul Zilei > Social > Câțiva români bolnavi de Covid-19 au avut un impact năucitor în Danemarca. Danezii se revoltă
Câțiva români bolnavi de Covid-19 au avut un impact năucitor în Danemarca. Danezii se revoltă

Câțiva români bolnavi de Covid-19 au avut un impact năucitor în Danemarca. Danezii se revoltă

Danezii au reacționat dur pe rețelele de socializare după ce au aflat că mai mulți români bolnavi de Covid-19 au fost transferați recent din România în Danemarca. Nordicii acuză că guvernul de la Copenhaga ar trebui să aibă grijă de sănătatea propriilor cetățeni, nu de cea a românilor, considerați ignoranți pentru că refuză vaccinarea împotriva bolii infecțioase generate de noul coronavirus.

Printre concluziile danezilor care și-au manifestat nemulțumirea este și una în care autoritățile din Danemarca sunt invitate să ignore cetățenii altor țări. În opinia criticilor, nu pot fi primți bolnavi de Covid-19 din alte țări în condițiile în care și sistemul sanitar din Danemarca e foarte solicitat din cauza pandemiei.

Indignarea exprimată pe Internet a apărut după ce doi români bolnavi de Covid-19 au ajuns în stare gravă la un spital din Danemarca. La această situație s-a ajuns după un acord între guvernanții de la București și cei de la Copenhaga.

Înțelegerea se referă la transferul pacienților români care se află în stare gravă din cauza bolii. În acect context, duminică au fost transportați primii doi bolnavi de Covid-19 din România.

Iată ce au scris jurnaliștii de la TV2ostjylland despre acest subiect: „Doi români infectați cu Covid-19 au fost transportați sâmbătă din București în Danemarca pentru a primi tratament la Spitalul Universitar Aarhus. Acest lucru este confirmat de Karina Bækby Houborg, medic șef la unitatea de terapie intensivă.

Români bolnavi de Covid-19 în Aarhus

«Este adevărat. Sunt la terapie intensivă la noi», a declarat acesta.  Gestionarea pandemiei în România este haotică, iar spitalele din țara est-europeană au ajuns la colaps.

De aceea, Danemarca ajută acum la aducerea de pacienți. Potrivit vicepreședintelui executiv Ole Thomsen, regiunea Iutlanda Centrală a primit o cerere de ajutor din partea României miercuri sau joi.

foto: commons.wikimedia.org

«România cerea să primim un număr de oameni în stare gravă. Era vorba poate de 10-15 pacienți la nivel național. Aceștia sunt oameni care ar muri dacă nu ar primi tratamentul intensiv adecvat», spune el pentru TV2 JUTLANDA DE EST, arată jurnaliștii danezi, citați de  m.stiridiaspora.ro.

Aceasta este știrea care a generat valul de reacții negative pe Internet. Dintre miile de comentarii postate de danezi, sursa citată a reținut câteva:

Danezii nu înțeleg decizia autorităților

„Henrik H.: S-a dus respectul meu pentru tot ce înseamnă corona și restricții. Guvernul va introduce restricții pentru că spitalele sunt supraîncărcate, dar în același timp sunt aduși aici pacienți corona din străinătate – dintr-o țară în care majoritatea a refuzat vaccinarea. Ne batem joc de banii noștri din taxe.

Charlotte L.: Ei bine, asta spune multe despre România și felul în care au avut grijă de cetățenii țării. Spitalele și accesul liber la îngrijiri medicale nu au fost o prioritate, se pare. Claus P.: Este ceva nebunesc, nu ne putem ajuta bolnavii aici, acasă, dar putem ajuta oamenii din afara Danemarcei”

Sussi K.:Este cea mai gravă stupiditate să umpli spitalele cu străini, în timp ce serviciul de sănătate se plânge de supraîncărcare și riscul de a nu putea trata pacienții danezi cu corona.

Rune S: E ceva greșit! Dacă medicii danezi se infectează și apoi dau virusul mai departe? Serviciul de sănătate danez este deja sub presiune, așa că nu ar trebui să ne pese de cetățenii altor țări. Sincer, când ne îmbolnăvim, nu întotdeauna putem obține ajutorul de care avem nevoie de la sistemul de sănătate danez.″

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: