Aproape 50% dintre actualii parlamentari candidează pentru un nou mandat, partidul cu cea mai mică rată de schimbare la alegerile parlamentare fiind ALDE.
"48% din actualii parlamentari recandidează, 55% de la PSD, 47% de la PNL, 78% din parlamentarii ALDE şi 60% dintre cei ai UDMR. Partidul cu cel mai mare număr de candidaţi în alegerile din acest an şi care nu au mai fost în Parlament - PNL (o bună parte nefiind, însă, pe locuri eligibile), iar cel cu cea mai mică rată de schimbare în alegerile parlamentare 2016 este ALDE", se arată într-un bilanţ al Institutului pentru Politici Publice (IPP).
Bilanţul prezintă şi principalele aspecte care au marcat activitatea actualului legislativ în 2012 - 2016. Potrivit IPP, datele au fost accesate din paginile de internet ale celor două Camere ale Parlamentului, ultima accesare fiind făcută la 1 noiembrie.
Conform IPP, la data monitorizării, fuseseră depuse în total 2.729 de iniţiative legislative în actuala legislatură, 1.689 (68%) având ca iniţiatori parlamentari şi 870 (32%) - Guvernul. Totodată, 50% dintre iniţiativele legislative ale parlamentarilor au fost respinse (peste o treime aflându-se, în continuare, în procedură parlamentară) şi doar 14% au devenit legi. Raportat la acelaşi interval, peste 80% dintre iniţiativele Guvernului au fost adoptate, se arată în bilanţ.
IPP mai spune că Parlamentul a ajuns la finalul mandatului cu 507 parlamentari, faţă de 588 câţi au fost aleşi la scrutinul din 2012. De asemenea, 15% dintre aleşii uninominal în 2012 nu se mai regăsesc în Parlament din diferite motive, cei mai mulţi datorită problemelor cu legea, fiind condamnaţi definitiv/urmăriţi penal, arată IPP.
Parlamentarii cu cele mai multe mandate
Conform sursei citate, cei mai longevivi parlamentari (7 mandate până în prezent) sunt: Kerekes Karoly (UDMR), Marton Arpad (UDMR) şi Bogdan Niculescu Duvăz (PSD) la Camera Deputaţilor, iar la Senat: Marko Bela (UDMR) şi Verestoy Attila (UDMR). Aceştia sunt urmaţi, cu 6 mandate, de senatorii: Crin Antonescu (PNL), Călin Popescu-Tăriceanu (ALDE), Varujan Vosganian (PNL), Cristian Dumitrescu (PSD), Vasile Nistor (PNL), Cristian Rădulescu (PNL).
IPP mai arată că migraţia parlamentarilor a atins "cote record" în acest mandat. "223 parlamentari, adică 38% din total, nu mai sunt, la data realizării acestei analize, afiliaţi grupului parlamentar/partidului alături de care au fost aleşi în 2012. La Senat au migrat 37% dintre aleşi, iar la Camera Deputaţilor - 39%, după alegerile din 2012, 68 de parlamentari aleşi pe listele PPDD migrând la alte partide", se menţionează în bilanţ.