Câţi bani pompează BCE în băncile italiene?

Neîncrederea pieţelor faţă de Italia au dus la creşterea costurilor de împrumut şi au determinat autorităţile de la Roma să-şi majoreze dependenţa faţă de Banca Centrală Europeană (BCE).

Costurile de creditare ale Italiei au ajuns la un nou maxim istoric, pe fondul înrăutăţirii crizei datoriilor din zona euro, relatează Reuters.

În acest context, în luna octombrie, instituţiile de creditare italiene au împrumutat de la BCE 111 miliarde de euro, faţă de 105 miliarde de euro în septembrie şi de aproape trei ori faţă de valoarea din iunie, potrivit cifrelor publicate de Banca Centrală a Italiei.

Giuseppe Maraffino, analist la Barclays Capital, estimează că, în viitor, va creşte valoarea împrumuturilor acordate de BCE băncilor italiene. "Atâta timp cât incertitudinile rămân ridicate şi diferenţa între obligaţiunile italiene pe zece ani şi obligaţiunile similare germane continuă să se adâncească, utilizarea fondurilor de la BCE va rămâne ridicată pentru instituţiile de creditare italiene. Această evoluţie este legată în principal de criza datoriilor suverane, nu de situaţia financiară a băncilor ", a explicat analistul.

Datorie de 120% din PIB

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a anunţat, ieri, că o delegaţie a Fondului va vizita Italia în perioada următoare, pentru a face o analiză detaliată a situaţiei ţării.

Costurile de creditare ale Italiei au crescut, din nou, ieri, diferenţa între obligaţiunile italiene pe zece ani şi obligaţiunile similare germane a ajuns la 495,5 puncte de bază, un nou maxim istoric.

De asemenea, randamentul pentru bondurile italiene pe 10 ani a crescut şi el la un nivel record de 6,73%, nivel considerat nesustenabil pe termen lung având în vedere datoria externă a Italiei.

Italia, a treia mare economie din zona euro, a intrat în vizorul investitorilor de mai multe luni având în vedere datoria sa colosală (120% din PIB) şi absenţa unor măsuri eficiente din partea guvernului de la Roma, condus de Silvio Berlusconi, pentru a restabili finanţele publice. Investitorii se tem că Italia va avea nevoie de un plan european de salvare similar cu cel atribuit Greciei, Portugaliei şi Irlandei.

Citiţi şi:

  • Italienii plătesc mai scump ca niciodată împrumuturile
  • Criza din Italia: Premierul Berlusconi va demisiona