Evenimentul Zilei > Social > Câţi bani are Biserica Catolică şi ce face cu ei? Pe unii nu-i va surprinde…
Câţi bani are Biserica Catolică şi ce face cu ei? Pe unii nu-i va surprinde…

Câţi bani are Biserica Catolică şi ce face cu ei? Pe unii nu-i va surprinde…

În urmă cu doi ani, o ştire făcea rapid ocolul lumii. În prim-plan apăreau fondurile Bisericii Catolice, un subiect de larg interes pe mapamond.

Astfel, la 25 mai 2018, opinia publică internaţională afla detalii financiare importante despre portretizarea unei anumite dimensiuni a Bisericii Catolice.

Astfel, credincioşii catolici şi nu numai au aflat că potrivit deciziilor luate la adunarea plenară a episcopilor, pentru „exigențele de cult și activitățile pastorale” erau alocate 355,5 milioane de euro.

Alte 275 de milioane de euro erau destinate inițiativelor de caritate, atât pentru proiectele din țările în curs de dezvoltare, cât și pentru necesitățile bisericești de relevanță națională.

Salariile și pensiile preoților „atrăgeau” la rândul lor 367,5 milioane de euro. Astfel, suma primită de Biserica catolică pentru 2018 de la statul italian în baza sistemului ”Opt la mie” ajungea la aproape la un miliard de euro.

„Datele, transmise de Ministerul economiei și finanțelor din Peninsulă, au fost prezentate presei joi, 24 mai 2018, de președintele Conferinței Episcopale Italiene, cardinalul Gualtiero Bassetti.

Cifra alocată Bisericii catolice prin mecanismul de redistribuire a contribuției a întrunit anul acesta 81,22 la sută dintre opțiuni – la același nivel cu anii imediat precedenți – însumând 997.973.199,26 de euro.

(…) În Italia, potrivit datelor oferite pe 2016 de Institutul central de susținere a clerului, aflat în subordinea Conferinței episcopale italiene, în cele 26.000 de parohii își desfășoară apostolatul aproximativ 32.200 de preoți – diecezani și călugări –, la care se adaugă peste 3.000 de preoți care nu mai sunt în activitate din motive de vârstă sau de sănătate, și aproape 500 de preoți care sunt misionari în alte țări.

Salariul lunar al unui preot catolic în Italia se situează între 800 de euro și 1.300 de euro pentru un episcop cu vechime.

Mecanismul financiar de impozitare cu opt la mie a veniturilor personale (IRPEF) îi permite statului italian să distribuie fondurile colectate atât propriilor instituții cât și religiilor care au încheiat o înțelegere publică de finanțare, în funcție de opțiunile indicate personal și voluntar în declarația anuală de venituri.

Sistemul „Opt la mie” a fost introdus în 1985, după revizuirea concordatului dintre Sfântul Scaun și Italia, prin care Bisericii catolice i se recunoaște calitatea de beneficiar public al fondurilor colectate prin impozitele la stat.

Contribuția este voluntară, cel care declară veniturile fiind liber să destineze cota de opt la mie Bisericii catolice, altei confesiuni sau religii, fapt care obligă instituțiile religioase la transparență financiară și la publicarea anuală a bilanțului și a cheltuielilor.

Mai multe detalii se pot găsi pe site-ul dedicat www.8xmille.it.

Papa Francisc a împărtășit recent episcopilor italieni că una din preocupările sale cu privire la Biserica catolică din Peninsulă se referă la exemplul pe care aceasta trebuie să-l dea în privința „sărăciei evanghelice și a transparenței financiare”.

Vorbind la deschiderea lucrărilor, luni 21 mai 2018, a celei de-a 71-a adunări plenare a Conferinței Episcopale Italiene, pontiful a subliniat convingerea iezuiților potrivit căreia „sărăcia este mamă și zid pentru viața apostolică”.

„Este mamă pentru că o face să crească și este zid pentru că o ocrotește. Fără sărăcie nu există râvnă apostolică, nici viață de slujire a celorlalți”.

„În realitate”, a mai spus papa Francisc, „cel care crede nu poate să vorbească despre sărăcie și să trăiască asemenea faraonilor. Uneori se văd astfel de lucruri.

Este o contra-mărturie a vorbi de sărăcie și a duce în același timp o viață de lux, și este scandalos a mânui banii fără transparență sau a gestiona bunurile Bisericii ca și cum ar fi bunuri personale”, se arăta pe vaticannews.va/ro.

 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: