Câte boli se pot ascunde într-o pernă. Cum să vă protejați

Pernele pot transmite infecții bacteriene mortale. Pernele mai vechi de doi ani sunt adevărate „pepiniere” de alergeni formați din piele „moartă”, bacterii, praf, insecte de pat și fecalele lor, spun cercetătorii britanici.

Peste 100.000 de paraziți „se pot cuibări” într-o pernă. Cercetătorii de la „Barts and the London NHS” au luat probe din pernele din spitale și au găsit 30 de tipuri de bacterii într-o singură pernă. Principalele pericole la care vă expuneți dacă nu înlocuiți pernele vechi sunt infecțiile cu stafilococul auriu sau infecțiile intestinale grave. Chiar dacă sunt spălate și dezinfectate, pernele uzate înlesnesc depozitarea bacteriilor și insectelor de casă. Fiindcă absorb transpirația și fluidele, sunt mediul perfect pentru colonizarea bacteriilor, iar riscul de transmitere a bolilor este cu atât mai mare cu cât vin în contact cu gura, ochii și nasul. SFATURI UTILE Spălați pernele la 60 de grade Celsius, o dată la trei luni

  • Persoanele alergice ar trebui să opteze pentru perne sintetice (nu umplute cu pene) și să le învelească în materiale antialergenice.
  • Spălați pernele la 60 de grade Celisus, o dată la trei luni, sau țineți-le la congelator pentru 24 de ore pentru a ucide toți microbii.
  • Este indicat să spălați două perne în același timp pentru a echilibra mașina de spălat. Folosiți o cantitate mică de detergent și limpeziți-le de două ori.
  • Scoateți pernele la aer în zilele însorite ca să se aerisească și să se usuce. Bacteriilor le place umezeala.
  • Îndoiți perna și așezați o carte deasupra. Dacă se menține cartea deasupra, înseamnă că perna este de aruncat.