Cu o lună jumate înainte de examen, în Hunedoara rezultatele sunt dezastruoase. Inspectorul general admite că lipsa rigorii din învățământ din ultimii 20 de ani își arată acum „roadele”.
În judeţul Hunedoara promovabilitatea la simularea examenului de Bacalaureat desfăşurată zilele trecute este şi mai proastă decât anul trecut. Doar 25,6% dintre candidaţi au reuşit să ia note de trecere. Anul trecut, la prima sesiune, în Hunedoara promovabilitatea la Bacalaureat a fost de 38,9%. În opt licee, niciun promovat
Simularea de anul acesta a fost organizată în 35 de licee. În nu mai puţin de opt licee niciun candidat nu a reuşit să ia notele minime, înregistrându-se promovabilitate zero.Este vorba despre unităţi din Deva, Ghelari, Petroşani, Lupeni, Crişcior, Orăştie şi Ilia. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Hunedoara spun că interesul copiilor pentru a-şi evalua cunoştinţele a fost unul scăzut. În mai multe licee, mai puţin de un sfert dintre elevii de clasa a Xll-a au ales să fie prezenţi la examenele din cadrul simulării. Per total, din 4.021 de elevi care peste o lună termină liceul, la probe au fost prezenţi doar 3.063. Indolenţa, subiectivismul şi lipsa de preocupare Şeful ISJ Hunedoara, Alexandru Lăutaru, este de părere că rezultatele foarte proaste arătate de simularea Bacului sunt provocate de trei factori principali: indolenţa elevilor, subiectivismul profesorilor şi lipsa de preocupare a părinţilor.
„Încă din toamna anului trecut, în fiecare liceu s-au organizat cursuri la care candidaţii de acum ar fi putut merge pentru a încerca să recupereze materia pe care nu o asimilaseră în primii trei ani. Prezenţa la aceste ore suplimentare a fost foarte slabă. Apoi, în România, în ultimii 20 de ani, profesorii au notat mai mult cu inima decât cu capul. O altă cauză este lipsa de preocupare a părinţilor. Nu-mi rămâne decât să sper că procentajul rezultat în urma simulării să fie infirmat de unul mai bun în urma examenului propriu-zis de Bacalaureat", adaugă Lăutaru.