Un proiect care prevede ridicarea celui mai înalt și mai mare drapel tricolor pentru Centenarul Marii Uniri, în curtea Pavilionului Expozițional de lângă Mamaia a iscat scandal în ședința Consiliului Județean Constanța. Consilierii opoziției s-au arătat nemulțumiți de valoarea mare a catargului, aproape 340.000 de lei, în vârful căruia va fi amplasat drapelul României și au cerut socoteală conducerii CJ Constanța.
Scandalul a izbucnit la sfârșitul ședinței CJC când consilierii PNL au vrut să știe de ce catargul care urmează să se ridice în curtea Pavilionului Expozițional costă atât de mult. S-a enervat vicepreședintele CJC, Claudiu Palaz, care i-a acuzat pe liberali că au criticat numai catargul, neavând curaj să critice, în an centenar și tricolorul. „Nu cred că drapelul național trebuie pus pe un tuberman, pe un stâlp. Îmi asum și insist de a marca centenarul cu ceva care să rămână în urma noastră. Este vorba de marcarea Centenarului Marii Uniri. După părerea mea va fi cel mai mare catarg din țară și sunt convins că din partea CJ-ul va fi o acțiune care va fi marcată la nivel de țară” a declarat Claudiu Palaz.
Vicepreședintele CJ Constanța, Claudiu Palaz, a explicat că proiectul are o valoare ridicată din cauza “terenului foarte prost, a forajelor care se vor face, a folosirii unui anumit tip de beton ca să reușim să finalizăm lucrarea până la 1 decembrie”. Liderul consilierilor judeteni PNL, Marian Crușoveanu, a explicat insă ca opozitia nu are nimic nici cu catargul, nici cu drapelul național.”Nu că nu suntem de acord, ce ne-a intrigat este suma cu care se construiește acest catarg, 80.000 de euro. Au spus că este vorba de un proces tehnologic foarte greoi, că trebuie să facă piloni la 12 metri adâncime. Pavilionul a fost făcut pe fundație de piatră. Acesta de ce trebuie făcut pe piloni?” a comentat consilierul liberal.
Președintele CJ Constanța, Horia Țuțuianu, a precizat insă că suma pentru catarg și drapel a fost prinsă, deja, în bugetul de venituri și cheltuieli, fiind aprobată de mult de consilierii județeni. El i-a acuzat pe colegii “răuvoitori” că au interpretat greșit ceea ce simbolizează catargul. “Dar nu este catarg, este un monument istoric care va rămâne peste ani de zile. În data de 1 Decembrie, noi, la baza acestui monument vom pune actul semnat de către toți consilierii județeni, oamenii politici, senatori, deputați și directori din județul Constanța. Vom marca astfel Centenarul”, a lămurit Horia Țuțuianu. Cu o înălțime de peste 20 de metri și un tricolor de 15 pe 11 metri, Constanța va avea cel mai înalt “monument istoric” ridicat in cinstea Centenarului Marii Uniri. .