Editura Evenimentul si Capital

Cataramă: Mergem la CEDO, dar acum ne-au scos din cursă!

Autor: | | 0 Comentarii | 796 Vizualizari

Chiar dacă modificările din 2015 ale Legii partidelor politice au permis ca formațiunile de acest tip să ia naștere cu doar trei membri fondatori, Legea electorală rămâne inamicul numărul unu al partidelor înfi ințate recent. Strângerea celor 200.000 de semnături s-a dovedit un obstacol mult prea mare pentru multe dintre nou-născutele de pe scena politică românească. Liderii lor susțin că forma actuală a legislației are un caracter nedemocratic. Cu toate acestea, sufi ciente partide necunoscute, care nu se pot compara cu rețeauna națională a PSD sau PNL, au reușit să fi e validate de către Biroul Electoral Central și vor participa la alegerile din 26 mai pentru Parlamentul European.

Cele mai cunoscute partide nou-înființate lăsate acasă de Biroul Electoral Central sunt Dreapta Liberală, fondată de Viorel Cataramă, fostul prim-vicepreședinte PNL Sector 2, și Partidul Democrației și Solidarității- Demos. Deși este un partid cunoscut, cu vechime în politica românească, Partidul România Mare nu a reușit să îndeplinească rigorile legislației electorale. Devenit în 2009 partid europarlamentar, cu membrii în Parlamentul României din 1992 până în 2008, când nu a atins pragul electoral de 5 %, PRM a devenit doar un partid de formă după decesul lui Corneliu Vadim Tudor.

„Statul socialist”, găsit vinovat

Președintele „Dreptei liberale” Viorel Cataramă a declarat pentru Evenimentul zilei că formațiunea politică pe care o conduce a fost scoasă incorect din cursa pentru europarlamentare. Cataramă consideră că decizia BEC de a invalida anumite semnături ale partidului său este una incorectă. Chiar dacă vor încerca să își facă dreptate la CEDO, din cauza timpului, „Dreapta liberală” va rata alegerile europarlamentare din 26 mai. „Statul socialist ne-a scos în mod incorect, dar până ne ducem la CEDO mai durează. Deci, au spus că a fost un număr de semnături cu vicii de formă sau de fond. Nu are niciun sens acum, este istorie. O să mergem la CEDO, dar până ajungem și avem o soluție o să treacă timp. Asta e!”, a declarat Viorel Cataramă.

200.000 de semnături, un prag prea mare

Partidul Democrației și Solidarității- Demos este o altă formațiune politică nouă care a picat drept „victimă” a legislației electorale. Cu toate că au făcut tot ce au putut, respectând în totalitate condițiile legale de strângerea semnăturilor, membrii Demos nu au putut să adune mai mult de 12.000 de semnături, mult sub pragul legal de 200.000. Secretarul general al Demos Claudiu Crăciun a declarat pentru Evenimentul zilei că forma actuală a Legii electorale este nedemocratică și trebuie schimbată.

„Noi am făcut un exercițiu cât se poate de serios, l-am dus până la capăt la BEC, cu toate actele. Acuma e o întreagă dezbatere legală pe care încercăm să o demarăm și noi împreună cu alții pentru că ni se pare nedemocratic să excluzi niște partide, prin acest prag foarte ridicat de semnături, de la a fi în campania electorală și de a fi pe buletinele de vot (...) Pentru că pentru a cere unui partid nou sau mai mic să strangă într-o lună 200.000 de semnături unice este total nedemocratic”, a declarat Claudiu Crăciun.

Partidul Națiunea Română, Partidul Oamenilor Liberi, Partidul Forța Pensionarilor, Partidul România Noastră al lui Gheorghe Funar, Partidul Comunitar din România și Partidul Noua Românie sunt celelalte formațiuni politice cărora Biroul Electoral Central le-a respins dreptul de a participa la alegerile europarlamentare din 26 mai, pe motivul neîndeplinirii numărului necesar de 200.000 de semnături.

Femeia din spatele TVR! Cine este cea acuzata ca sprijina PSD! Mare SCANDAL in Televiziunea Publică

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI