Jurnalistul Cătălin Tolontan relatează pe blogul său – tolo.ro – dialogul cu un ofiţer al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov care susţine că pompierii erau trimişi de şefi să ceară bani. “Vreme de cîțiva ani, pînă la începutul lui 2015, cînd s-a schimbat conducerea, inspectorii de control de la ISU București solicitau sponsorizări chiar de la firmele pe care le controlau”, sună afirmaţia şocantă a ofițerului de pompieri, în prima parte a dezvăluirilor făcute de Cătălin Tolontan.

Revoltat, salvatorul care participase la misiunea din noaptea de vineri, 30 octombrie, de la Club Colectiv, adaugă: ”Da, e timpul să zicem lucrurile astea! Pentru că nu e normal ca munca a peste 3.000 de colegi, că atîția lucrează în Dealul Spirii, să fie tîrîtă în ceva ce ne poate murdări pe toți”. Ce spune el e ceva tare. E ceva ce nu știe nici măcar procuratura care anchetează cazul. E ceva la vedere, teoretic, dar, de fapt, e cusut în tivul stofei unui stat care își trimite oamenii legii la produs, notează tolo.ro.

Impulsul, potrivit surselor, a aparținut fostului comandant, colonelul Stelian Duduș, cel care conducea ISU București. Existau două asociații: Asociația “Pompierul” și Asociația “Dealul Spirii Capitală”. Prima era dedicată sportului. A doua derula activități umanitare, dar nu numai.”Da, am călătorit prin Asociație în cîteva țări din Europa, în Germania, în Austria, în Franța, pentru schimb de experiență, pentru că avem relații bune cu pompierii de acolo”, avea să recunoască Duduș. ”Comandantul se plimba tot timpul! Stilul lui de conducere era: delegare și absență”, spune cineva din unitate.

”E adevărat, recunoaște aceeași sursă, că asociația a ajutat colegii și în probleme de sănătate, de familie. Unii au primit și 5.000 de lei și s-au vindecat oamenii de cancer! Problema e că banii se procurau într-un mod incompatibil cu natura activității noastre”.

La un moment dat, începutul lui 2015, ISU București și ISU Ilfov au fuzionat. Și, conform mărturiilor, practicile au încetat. Dar trecuseră cîțiva ani. Mii de zile adunate. Și, într-una dintre ele, un bărbat și o femeie, în civil, au bătut la ușa unui club din Sectorul 4. Clubul Colectiv.

Ceea ce tulbură în aceste zile unitatea din Dealul Spirii este că doi colegi de-ai lor de la prevenire și control au fost în vizită la fabrica ”Pionierul” în septembrie 2014. Acolo funcționa clubul ”Colectiv”. Potrivit datelor prezentate de Tolontan,  96 de oameni făceau inspecție în 2014 la ISU București și ISU Ilfov, iar 57 de oameni fac inspecție în 2015 la ISU București-Ilfov.Jurnalistul citează, apoi, din ”Evenimentul zilei”, ce au povestit administratorii procurorilor , adică faptul că o femeie și un bărbat au venit în civil și, din acest moment, relatarea e destul de neclară. Patronii clubului nu recunosc că le-ar fi dat bani. Cert e că inspectorii n-au sesizat nimic, totul a fost în regulă. Este relatat, apoi, dialogul dintre avocat şi Paul Gancea, unui dintre administratorii clubului, în timpul audierilor de la Parchetul General,prezentat pe evz.ro:

Întrebare avocat Marcu Ion: Cum se numeau persoanele care s-au prezentat şi au spus că sunt de la pompieri?
Răspuns: Tonia Radu şi un băiat George. Nu erau în uniformă şi nici nu s-au legitimat

Întrebare avocat Marcu Ion: Ce recomandări au făcut cei de la PSI?
Răspuns: Aceste persoane au ajuns la noi pentru că vizitau fabrica. Ne-au recomandat să acoperim o gaură din perete şi să schimbăm un extinctor. Nu ne-au întrebat dacă aveam autorizaţie. Le-am explicat că în sală au loc concerte live.

Dar nu cumva au existat mai multe vizite de inspecție ale pompierilor? În mărturiile citate de EvZ mai există un martor, patronul altui club de acolo, care spune că cei doi inspectori au fost la ”Pionierul” și în ianuarie 2015. Tot în civil. Și că au întrebat de clubul ”Colectiv”.

Datele Gazetei sînt următoarele: Bărbatul, George, plecase de la pompieri prin septembrie 2015. Femeia, Antonina, lucrează și acum la control în Dealul Spirii. Ambii au fost contactați imediat de cei din conducerea nouă a ISU București-Ilfov. ”Ne-am făcut doar treaba”, pretind Antonina și George. Superiorii i-au spus Antoninei să nu mai meargă, deocamdată, în control. Toată lumea simte că din spate explodează mine. ”Practica sponsorizărilor era atît de împămîntenită că li s-a cerut inspectorilor de pe teren să-și facă norma de bani aduși Asociației pentru că altfel vor fi penalizați”,  adaugă ofițerul de pompieri

De ce umblau în civil? ”Pentru că, deși erau angajații Ministerului de Interne, de care depinde ISU, inspectorii erau repartizați pe lîngă primăriile de sector”, explică cineva. De aici, conform mai multor mărturii, apăreau tot soiul de complicități, între inspectori, primării și cei controlați. Fiecare sector al Bucureștiului avea cam 10-12 inspectori de la pompieri în primării.

”Era o dualitate aiurea. Deși angajații ISU, inspectorii aveau birouri în primării, se îmbrăcau în civil și aveau și ștampile pe care scria PSI Primăria Sector 4, în acest caz”, susţine sursa Gazetei.

Apoi, este relatat un scurt dialog cu primarul Piedone, în chiar ziua demisiei lui:
– E adevărat că inspectorii ISU stăteau aici, la dumneavoastră?
– Nu!
– Aveau un birou aici.
– Birou? Nu!
– Sînteți sigur, vă rugăm? Informațiile noastre asta spun.
– Stați să întreb mai exact, vă rog. (o cheamă pe șefa de la PSI din Primărie)– Avem noi aici un birou în care au stat inspectorii de la ISU?
– Da, domnule primar, la etajul 3.– (Intervenim noi și vorbim cu șefa de la PSI) Dar foloseau și ștampila primăriei?
– Nu.
– Cînd au plecat din Primărie?
– Prin iunie 2015.

Sponsorizările curgeau una după alta

”La un moment dat, comandantul Duduș a vrut un drapel cu fir de aur pentru unitate. Și l-a făcut din sponsorizări!”, spune pompierul. Apoi omul se cară. ”Las’ că aflați voi cît a costat!”. Tolontan dezvăluie: 22.000 de lei a fost prețul drapelului distinctiv al Unității, bani obținuți din sponsorizări

Drapelul, de dimensiuni mici, dar frumos, a fost ținut de comandantul Duduș la el în birou, iar acum e pus undeva pe un hol.

”Și mai vedeți și cine l-a susținut politic pe Duduș și cum a ajuns un om care n-a fost la nici o intervenție să conducă 3700 de pompieri!”. După ce Duduș a plecat și ISU București a fuzionat cu Ilfov, transformîndu-se în ISU București-Ilfov, inspectorii s-au întors la bază. Pompierii de la inspecție s-au îmbrăcat din nou în uniforme. ”Nu mă conduc după zvonuri! De acum înainte, nici o sponsorizare, nici o discuție despre bani cu nimeni”, le-ar fi spus noii șefi.

Tolo.ro relatează, apoi, cum a decurs întâlnirea cu colonelul Stelian Duduș.

El a fost debarcat în ianuarie 2015 prin promovare. Îl găsim la Inspectoratul General de Situații de Urgență, unde este șeful ”prin împuternicire”, concursul urmează, la departamentul de ”Protecție, pregătire și educare preventivă a populației”. Coboară în hol. ”M-am sfătuit și cu șeful și nu prea am ce să vă spun”. Care șef? Colonelul Cornea? „Da”.

Pînă la urmă, stăm un pic de vorbă și omul acceptă. E îmbrăcat tot în pulover albastru de pompier.Rămînem în picioare, undeva la intrare, pe fundalul unei steme imense pe care scrie „Curaj și devotament”. Discutăm direct, e sincer, nimic nu i se pare nefiresc.

„Dacă puteți, dați și voi ceva!”

Fostul șef al ISU București, colonelul Stelian Duduș, spune că nu vede nici un conflict de interese „cîtă vreme actul de control nu se lega de sponsorizări”

– Domnule colonel, ați condus unitatea din Dealul Spirii pînă în 2015 vreme de peste 6 ani.
– Da, așa e. Iar de lucrat acolo am lucrat din 2002, la logistică.

– În acest timp, au cerut inspectorii dumneavoastră sponsorizări de la firmele pe care le controlau?
– Da, dar să știți că nu exista nici o legătură între activitatea de control și sponsorizări.

– Nu vi se pare nimic în neregulă ca autoritatea de control să ceară bani celor pe care-i controlează?
– Sincer, nu. Cum să vă spun, ar fi foarte grav dacă e să faci legătura între control și bani, dar nu a fost cazul, vă asigur!

– Știți că în 2014, cînd erați șef, doi oameni au fost la clubul Colectiv?
– Am aflat și eu acum. Ce pot să spun mai mult? Nu-i știu pe oameni după nume, dacă i-aș vedea i-aș recunoaște.

– Și dacă au cerut sponsorizări?
– Nu cred.

– Dar cum vă asigurați că cei doi trimiși în control la Colectiv sau oricare alții nu cereau și pentru ei dacă tot cereau pentru ISU?
– Dacă aș fi aflat așa ceva, îi dădeam imediat afară. Să știți că oameni prinși au mai fost, de către cei autorizați, dar niciodată pe sponsorizări.

– Dumneavoastră ați beneficiat de aceste sponsorizări venite prin fundație?
– Eu, nu, cum?

– Prin Asociație.
– Da, dar mai mulți oameni au beneficiat. Am făcut și eu niște deplasări.

– În Brazilia?
– Nu, în Brazilia au fost niște colegi. Eu am fost în Europa. Dar pentru deplasări profesionale.

– De ce nu erau suportate de Ministerul de Interne? Sînteți totuși o unitate de elită.
– Pentru că nu sînt bani. Și să știți că și prin minister au intrat sponsorizări.

– Prin ISU adică?
– Da, ISU aparține Ministerului de Interne. O parte dintre sponsorizări veneau prin Asociație, altele prin ISU.

– Aveați aprobare pentru sponsorizări? Mai știa cineva de ele?
– Da, aveam aprobare de sus. Totul e legal.

– Dumneavoastră v-au fost suportate cheltuieli medicale din sponsorizări?
– Da, ca la foarte multă lume de altfel. Să știți că 80% dintre angajați erau membri ai Asociației.

– E adevărat că stabileați oamenilor o normă lunară de sponsorizări?
– (Ezită, nu e confortabil, dar e foarte calm, ca atunci cînd descrii firescul de zi cu zi) Le spuneam să se străduiască pentru că aveam nevoie de bani pentru Asociație. Dar ei nu presau pe nimeni. Pur și simplu ziceau firmelor: „Dacă puteți, dați și voi ceva!”. Și dădea fiecare după cum avea plăcere.

„Uitați, probabil că ați aflat, așa că voi fi sincer: îmi aduc aminte că, în decembrie 2014, înainte de a fi schimbat, le-am zis oamenilor să aducă mai multe sponsorizări ca să achităm cu toții datoriile pe care le aveam către Asociație”, a mai spus colonelul Stelian Duduș.

Din datele publicate de tolo.ro, în 2014, pompierii au dat  900 de amenzi  în București și Ilfov, iar în primele 9 luni din anul  2015, au dat  1.700 de amenzi.

 

 

Te-ar putea interesa și: