Deputatul PNL Cătălin Predoiu, propus pentru Ministerul Justiției în guvernul Ludovic Orban, a primit aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.
După audieri, Cătălin Predoiu a înregistrat a primit 38 de voturi 'pentru', 12 'împotrivă' şi 7 abţineri, arată Agerpres. Ministrul propus la justiție a spus în timpul audierilor, printre altele, că ar fi o catastrofă dacă România rămâne singura țară din UE cu MCV. El a subliniat și că în ultimii zece ani „se duce o luptă crâncenă în justiție” care a divizat țara, dar a vorbit și despre protocoale și modificările la Codurile Penale.
„Starea de lucruri din justiție și din jur produce deservicii României ca țară europeană. De 10 ani încercăm să ridicăm MCV, dar avem perspectiva să rămânem singura țară cu MCV, ar fi o catastrofă”, a spus Cătălin Predoiu, citat de romania.europalibera.com.
Cătălin Predoiu, care a mai condus ministerul Justiției între februarie 2008 și mai 2012, a mai spus că „de zece ani, în România se duce o luptă crâncenă în jurul justiției și lupta a divizat societatea. Confruntarea din societate cu privire la justiție a ajuns și în magistratură, transformându-se, pe alocuri, în război când mai rece, când mai cald. Această stare de lucru este intolerabilă, nu poate continua. Nu se poate face justiție în condiții de stare de război în magistratură”.
Ministrul desemnat al Justiției, cel care l-a criticat în mai multe rânduri pe fostul șef al Justiției Tudorel Toader, a mai declarat că sunt unele voci care și-ar dori o ordonanță de urgență reparatorie, dar „mai bine este dușmanul binelui, iar cei care insistă pentru Ordonanță trebuie să înțeleagă acest lucru. Trebuie să renunțăm la aceste Ordonanțe de Urgență”.
Cătălin Predoiu a mai mai punctat este de acord că unele modificări ale Codurilor Penale se impuneau, însă altele au slăbit justiția.
„Sunt de acord că se impuneau ajustări în Codul Penal, în acord cu deciziile CCR, dar unele modificări au fost gândite pentru a bloca Parchetele. Unele modificări au salvat instituții politice pentru salvarea unui fost lider politic, în aplicarea protocoalelor s-au încălcat drepturi, în unele cazuri particulare. Dar numai justiția poate stabili dacă a fost vorba de o încălcare sistematică. Au fost și erori inacceptabile în lupta anticorupție, cum a fost cazul de la Ploiești. Doar justiția trebuie să decidă până unde trebuie să răspundă fiecare, procurorii să-și relanseze munca împotriva corupției, nu stând la poarta infractorilor din Caracal sau de undeva.”
Cătălin Predoiu a mai explicat că prima măsură care trebuie luată este legată de pensionarea anticipată a magistraților. „E prima măsură care trebuie sprijinită, dacă intră în vigoarea prevederea cu schema de pensionare anticipată a magistraților sistemul se oprește instantaneu”, a spus Predoiu în timpul audierilor din Parlament.
Raluca Turcan - vicepremier
Lucian Bode - Ministerul Infrastructurii- aviz pozitiv
Victor Costache - Ministerul Sănătății - aviz pozitiv
Nicolae Ciucă - Ministerul Apărării Naționale- aviz pozitiv
Bogdan Aurescu, consilier prezidențial - Ministerul Afacerilor Externe- aviz pozitiv
Monica Anisie - Ministerul Educației - aviz pozitiv
Violeta Alexandru - Ministerul Muncii- aviz negativ
Cătălin Predoiu, deputat PNL - Ministerul Justiției –aviz pozitv
Florin Cîtu - Ministerul Finanțelor - aviz negativ
Ion Ștefan - Ministerul Dezvoltării –aviz negativ
Marcel Vela - Ministerul Afacerilor Interne–aviz pozitv
Costel Alexe - Ministerul Mediului–aviz pozitv
Adrian Oros - Ministerul Agriculturii–aviz pozitv
Ioan Boloș - Ministerul Fondurilor Europene–aviz pozitv
Virgil Popescu - Ministerul Economiei–aviz pozitv
Bogdan Gheorghiu - Ministerul Culturii–aviz pozitv
Ionuț Stroe - Ministerul Tineretului și Sportului–aviz pozitv