Cătălin Predoiu, despre aderarea deplină a României la Schengen: Negocierile trebuie reluate

Spaţiul Schengen. Sursa foto: Maren Winter | Dreamstime.com

Cătălin Predoiu este rezervat atunci când vine vorba despre aderarea deplină a României la Schengen. În schimb, ministrul de Interne  spune că „este un pas pe care nu îl vom face înapoi”, şi „nu vom pierde ce am câștigat”.

Cătălin Predoiu a declarat că aderarea aeriană și maritimă la Schengen este un proces ireversibil. Statutul de membru Schengen nu mai poate fi ridicat. Ministrul de Interne dă asigurări că nu vom pierde ceea ce am câștigat deja, doar pentru că nu avem un termen clar și pentru aderarea cu granițele terestre.

„Procesul este ireversibil. Statutul de stat membru Schengen nu mai poate fi ridicat României decât dacă renunță România la această calitate, ceea ce nu se pune problema”, a spus ministrul de Interne

Cătălin Predoiu este convins că este un bun pas înainte

Cătălin Predoiu a mai subliniat faptul că acest pas ne avantajează. Dar trebuie să respectăm criteriile tehnice şi acordurile Schengen.

„Procesul este ireversibil. Statutul de stat membru Schengen nu mai poate fi ridicat României decât dacă renunță România la această calitate, ceea ce nu se pune problema. Insist, sunt gata să demonstrez oricui că este un bun pas înainte către o poziție care ne avantajează în perspectiva imediată, inclusiv în discuțiile privind ridicarea controalelor la frontiera terestra. Este un pas pe care nu îl vom face înapoi. Urmează un nou pas înainte.

Trebuie să respectăm în continuare criteriile tehnice, acordurile Schengen, să aplicăm toate deciziile care constituie acquis-ul comunitar Schengen, pentru că sunt mai multe decizii, mai multe regulamente, fără îndoială trebuie să continuăm să facem acest lucru. Dar o facem la un nivel de performanță de vârf în rândul membrilor spațiului Schengen”, a declarat Cătălin Predoiu.

Cătălin Predoiu, rezervat cu privire la aderarea deplină a României la Schengen. Sursa foto: Arhiva EVZ

Ministrul de Interne, despre declaraţia Austriei

Cătălin Predoiu a comentat, de asemenea, declarația ministrului de Interne al Austriei, înaintea semnării acordului, care califica orice discuție despre aderarea terestră drept o fantezie.

„Nu știu dacă a folosit acest termen, dar au fost declarații recente, inclusiv pe parcursul discuțiile purtate la final de decembrie și ca răspuns la un set de speculații care s-au făcut în România, Bulgaria și Austria în legătură cu obiectul discuțiilor, e adevărat că pe tot parcursul anului 2023, ministerul de Interne austriac a fost ferm și clar că pentru Austria nu intră u vot pe frontiera terestră, subliniind în același timp că poziția nu este îndreptată împotriva României, ci este dictată de alte probleme pe care Austria le are în legătură cu funcționarea spațiului Schengen și care se întemeiază pe prevederile unui tratat puțin cunoscut în detaliile sale tehnice, de unde și o serie de interpretări greșite. Sunt probleme tehnice care trebuie explicate. Dincolo de această declarație, care n-a fost în sine o declarație agresivă la adresa României, ci una care să clarifice poziția Austriei, am avut o bună comunicare și cooperare cu miniștrii din Bulgaria și Austria”, a spus ministrul de Interne.

Aderarea completă a României la Schengen. Sursa foto: Arhiva EVZ

Cătălin Predoiu, rezervat atunci când vine vorba despre aderarea completă

Cătălin Predoiu a mai spus că nu se hazardează să înainteze o dată clară. Ministrul avertizează că discuțiile și negocierile trebuie reluate la nivelul UE.

„Nu mă hazardez să precizez o dată. E clar că vom reîncepe discuțiile și demersurile imediat în 2024. Următorul Consiliu JAI e un punct de start, vom începe aceste discuții, inclusiv președinția belgiană are pe ordinea de zi discuții privind funcționalitatea Schengen - în această marjă e o bună ocazie de a relua discuțiile, dar nu doar în CJAI, ci și în plan bilateral și multilateral. Aș vrea să subliniez că aceste discuții trebuie purtate cu mai multe state membre, nu doar cu Austria, pentru că foarte multe țări au temeri, preocupări, îngrijorări cu creșterea fenomenului migraționism, cu terorismul în Europa, cu conflictul din vecinătatea UE”, a concluzionat  ministrul de Interne.